Zonnig en duurzaam


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Martine Hafkamp

De sector duurzame energie, en dan zowel wind- als zonne-energie heeft in 2011 een flinke dreun gekregen. Aandelen én obligaties van dergelijke bedrijven zijn fors gedaald. De meest genoemde reden hiervoor is het schrappen van subsidies in zowel Duitsland (de grootste markt voor zonne-energie ter wereld) als vanaf 2015 ook in de Verenigde Staten.

Maar ook de concurrentie uit China is zeer hard gegroeid. Wat betreft de markt halfgeleiders en led-verlichting heeft het land de boot gemist en nu wordt grootschalig op zonne-energie ingezet. China produceert eenvoudigweg tegen ongeveer de helft van de kosten en dit zet de marges van de Westerse zonne-energiebedrijven onder druk. Zo daalde bij het Duitse Solarworld de marge in het derde kwartaal van 2011 van 14,6 procent naar 8,7 procent.

De productie uit China zorgt voor overcapaciteit, zodat de prijzen van zonnepanelen nog eens extra onder druk zijn gekomen. De markt voor zonne-energie blijft echter wel groeien. In Duitsland werd in 2011 7,5 gigawatt aan capaciteit toegevoegd, mede dankzij het besluit om in Duitsland kernenergie uit te faseren. In China groeit de markt explosief. Er wordt verwacht dat China in 2012 4 á 5 gigawatt zal toevoegen aan capaciteit, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2011. Ook de groei in Japan na de kernramp begin 2011 komt vrijwel geheel voor rekening van de Chinezen.
 

Warren Buffett in zonne-energie

Warren Buffett ziet eveneens heil in zonne-energie, getuige zijn investering ter grootte van 2 miljard dollar in een park voor zonne-energie in Californië. Hij deed daarmee gelijk de tot op heden grootste acquisitie in de wereld van de zonne-energie. Kwade tongen beweren dat hij dat vooral voor het belastingvoordeel heeft gedaan. Maar, het park met de helft van het vermogen van een kernreactor, moet in 2015 ongeveer 160.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien en kan dan een flinke cashflow opleveren voor Buffett.
 

Zonne-energie ook voor u?

Voor diegenen onder ons die iets minder te besteden hebben dan Warren Buffett, maar wel offensief zijn ingesteld, kan één van de twee obligaties van Solarworld een interessante koopkandidaat zijn. Solarworld AG, gevestigd in Bonn, is aanwezig in de gehele productieketen van de zonne-energie, van silicium tot zonnepaneel dus. Hoewel men over de hele wereld vertegenwoordigd is, wordt 85 procent van de omzet in Duitsland en de VS behaald.

Solarworld (met een marktkapitalisatie van 450 miljoen euro) is in 2011 ook geraakt door de eerder genoemde negatieve invloeden. Dat leidde in het derde kwartaal van 2011 tot een verlies van 8 cent per aandeel, ten opzichte van een winst van 19 cent per aandeel in derde kwartaal een jaar eerder. De analisten geraadpleegd door Boomberg verwachten over het hele voorgaande jaar wel een winst van 27 cent per aandeel. Hiervan wordt naar verwachting 8 cent uitbetaald aan dividend, wat een rendement oplevert van ongeveer 2 procent.

De cijfers worden op 22 maart bekend gemaakt. Over 2011 wordt een omzet van 1,1 miljard euro verwacht en over 2012 1,2 miljard euro. Over de eerste 9 maanden van 2011 nam de cashflow fors af. De reden hiervoor was een flinke voorraadtoename omdat een aantal orders niet nagekomen of afgezegd werd.

Voor 2012 verwachten analisten wederom een winst van wederom 27 cent per aandeel, al zullen de eerste twee kwartalen naar verwachting verliesgevend zijn. De koers-winstverhouding komt daarmee uit op 15. De balans van het bedrijf bestaat voor 35 procent uit eigen vermogen (939 miljoen euro) en voor 65 procent uit vreemd vermogen (totale financiële schuld 1.280 miljoen euro). Deze verhouding is niet raar voor een kapitaalintensief bedrijf.

De lening met een vaste coupon van 6,125 procent en die loopt tot 21 januari 2017 (ISIN: XS0478864225) is 400 miljoen euro groot (uitgegeven in januari 2010). De obligatie met een coupon van 6,375 procent (XS0641270045) wordt afgelost op 13 juli 2016 en is 150 miljoen euro groot (uitgegeven in juli 2011). Beide zijn voldoende liquide.

Het effectief rendement van beide obligaties lijkt met ruim 20 procent zeer aantrekkelijk. Maar zoals altijd geldt ook hier dat risico en rendement hand in hand gaan! Zorg daarom voor voldoende spreiding binnen uw beleggingsportefeuille, kijk of een dergelijke belegging bij u past en neem nooit een te grote positie in. Uw nachtrust mag immers niet duurzaam onder druk komen te staan. In plaats daarvan moet u de toekomst zonnig tegemoet kunnen zien.

Auteur heeft privé geen positie in één van de genoemde obligaties, klanten van Fintessa evenmin.

 

Martine Hafkamp is directeur van Fintessa te Baarn, www.fintessa.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site haar disclaimer.


Ook interessant: