Wytze Riemersma versus Albert van Zadelhoff


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Albert van ZadelhoffWytze Riemersma

 

Wytze Riemersma (Trustus) interviewt Albert van Zadelhoff (Triodos Private Banking)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ruim twintig jaar. In 1984 begon ik meteen na mijn studie in Wageningen als accountmanager bij het toenmalige Pierson, Heldring & Pierson in Amsterdam. Tussendoor was ik zeven jaar consultant bij PwC, maar verder heb ik altijd in de beleggingswereld gewerkt. De laatste zeven jaar met heel veel plezier bij Triodos Bank.

Wat mij drijft is dat je als belegger – zeker als collectief – de wereld kunt vormgeven zoals jij wilt. De kunst is natuurlijk om deze ‘macht’ in te zetten om positieve veranderingen te helpen realiseren. Dit is ook precies de reden waarom ik voor Triodos heb gekozen.
 

2. Jullie hebben, als een van de eerste duurzame beleggers, een belangrijke voorbeeldrol. Hoe zie je die rol in de toekomst in een steeds duurzamere wereld?

Inderdaad waren wij in Nederland de eerste vermogensbeheerders die zich specialiseerde in duurzaam beleggen. Duurzaam beleggen houdt bij ons in dat wij, liefst in overleg met de klant, duurzame criteria formuleren waaraan bedrijven moeten voldoen. Hierop gebaseerd stellen wij een effectenportefeuille samen, die ook een prima financieel rendement oplevert. Dit is ook de kant die het wat ons betreft op gaat: duurzame en financiële criteria en analyse zullen steeds vaker hand in hand gaan, met de nadruk op echte duurzame ‘game-changers’.
 

3. Wat zie je als een van de belangrijkste resultaten van jullie duurzame beleid over de afgelopen jaren?

Triodos Bank heeft in mijn ogen bewezen dat financieel en maatschappelijk rendement elkaar niet bijten, maar juist versterken en dat het bewust inzetten van geld ook echt een motor kan zijn voor verandering.
 

4. Welke stappen moeten er minimaal worden gezet voordat duurzaamheid ook een geïntegreerd aspect wordt voor bedrijven in Frontier Markets?

Transparantie en onafhankelijk bestuur. Zolang je niet weet wie bedrijven daadwerkelijk besturen, met welke waarden zij dit doen en of zij duidelijk verantwoording afleggen, is duurzaamheid nog ver weg in Frontier Markets – of welke markt dan ook.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Weet waarin je belegt!

 

Volgende interview: Albert van Zadelhoff versus Hans van Dijk
Vorige interview: Edward Loef versus Wytze Riemersma