Winnaars of verliezers?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Stel u bezit een klassieke effectenportefeuille, gevuld met een paar beleggingsfondsen, obligaties en wat losse titels. Veel kans dat deze portefeuille zo ontstaan is in de loop van de jaren. De kans is bijna 100% dat deze portefeuille de laatste weken minder waard is geworden.

U kijkt er dan ook met argusogen naar, zeker omdat u toch al niet echt tevreden was over de samenstelling en het rendement van de afgelopen tijd. Eigenlijk weet u wel dat het beter kan, en soms ook hoe. Maar toch doet u niets. Want dat betekent verlies nemen. Of toch niet?

Het is zeer menselijk om een hekel te hebben aan verlies; dat heb ik ook. Daarom wacht u liever tot u zonder kleerscheuren uit dat ene fonds kunt stappen. En dat is niet handig, want zo verkoopt u winnaars en houdt u verliezers te lang vast. In plaats van te wachten op 1 bepaalde waarde voor 1 bepaalde belegging, zou u er beter aan doen om uw portefeuille als geheel te zien. En in plaats van de oorspronkelijke aankoopprijs zou u beter kunnen kijken naar potentiële koerswinst van elke belegging.

Met die blik ziet u ook direct dat het verkopen van iets met weinig potentieel of een (te) hoog risico prima is, mits u de opbrengst herinvesteert in iets waarin u wel vertrouwen hebt. De huidige dagwaarde van uw totale beleggingen is immers het enige dat telt. En niet dat ene fonds, en al helemaal niet wat het ooit gekost heeft. Een verlies zou u alleen nemen wanneer u stopt met beleggen. Niet als u wisselt van belegging A naar B.

Om deze wissel stapsgewijs te doen in een slechte effectenmarkt levert zelfs voordelen op. U bent namelijk korte tijd gedeeltelijk onbelegd tijdens dit proces. Bovendien kunt u scherper inkopen als er per saldo veel verkopers in de markt zijn.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: