Willem Meijer versus Koen Beentjes


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Koen BeentjesWillem Meijer

 

Willem Meijer (TOM) interviewt Koen Beentjes (Binck)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Vanaf 1998 bij ING-DiBa in Duitsland, waar ik verantwoordelijk was voor het particuliere online effectenbedrijf en voor de beleggingsfondsen. Bij Binck vanaf 2008, in 2009 benoemd door de AvA.

Echter zelf belegger van het eerste uur. Zo was ik al in 1996 klant bij Alex dat toen VEB Bottomline heette. Beleggen heeft mij altijd geboeid. Het heeft iets fascinerends door de spanning.
 

2. Het voorstel van Duitsland en Frankrijk om financiële transacties te belasten met een speciale heffing wordt gesteund door elf Europese lidstaten waaronder Spanje en Italië. Worden particuliere beleggers door de voorgenomen nieuwe belasting geraakt en zo ja, hoe?

Wij zijn overtuigd tegenstander van deze belasting. In Nederland staan wij hierin bepaald niet alleen. Ook de DNB, AFM het ABP en CPB becijferden hoe zwaar de nadelen zijn die een dergelijke belasting met zich meebrengt. Naast Nederland zijn onder meer ook Zweden, op basis van een traumatische ervaring met het invoeren van een transactietaks in de jaren tachtig, en Groot Brittannië fel tegen de invoering. Bij de nieuwe voorstellen gaan er overigens ook stemmen op om de particuliere belegger te vrijwaren van deze belasting. Dat zou goed en terecht zijn.

De invoering in Frankrijk laat zien hoe ingrijpend dit kan zijn. Neem als voorbeeld een belegger die 1500 aandelen Air France KLM koopt tegen een koers van € 6,00. Met de taks van 0,2% zijn de kosten voor de belegger € 18,00. Een belegger betaalt bijvoorbeeld bij ons aan transactiekosten nu voor deze order € 9,00. Met de heffing wordt het dus twee keer zoveel!
 

3. De stortvloed aan nieuwe regelgeving in de effectenwereld stuwen in de regel de kosten omhoog voor de belegger. Zie jij naast deze nadelen ook nog kansen voor brokers in de markt?

De trend is mijns inziens dat de tarieven voor beleggen mede dankzij onze inspanningen steeds verder omlaag zijn gegaan. Voor zowel de actieve als de buy & hold belegger hebben wij ook dit jaar bij onze beide labels de tarieven verder verlaagd, onder meer door afschaffing van de vergoeding voor bewaarloon voor laatstgenoemde.

Ondanks de huidige onzekerheid qua economisch klimaat biedt de nabije toekomst zeker volop kansen. De trend van steeds meer zelf doen en zelf verantwoordelijk worden voor je vermogensopbouw en planning zal onverminderd doorzetten. Door de lage spaarrente, vermogensrendementsheffing en straks mogelijk ook nog hogere inflatiecijfers zullen particulieren ook de beurs weer opzoeken. Wij hebben inmiddels naast zelf beleggen ons palet aan diensten uitgebreid met andere producten zoals Alex Vermogensbeheer en de trackers van Think Capital. Ook op dat vlak verwachten we volop door te groeien.
 

4. Staan we aan de vooravond van een consolidatiegolf onder online retail brokers in Europa? Hoe gaat het landschap er volgens jou uitzien over 5 jaar?

Binck heeft de ambitie om de nummer 1 van Europa te worden. We zijn nu al goed gepositioneerd: marktleiderschap in NL en België, een positie net achter de top3 in Frankrijk en onze recente lancering in Italië. Brokerage is een schaalbusiness. We verwachten dat in deze markt zeker schaalvergroting zal moeten plaatsvinden, ook door een consolidatieslag waar wij een prominente plek in willen nemen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Denk niet dat goede resultaten bij beleggen uit de lucht komen vallen. Een goede belegger maakt zijn plan, maakt bij beleggen scenario's, stelt zijn risico’s centraal, heeft een reële voorstelling van het te behalen rendement en handelt naar zijn plan. Kortom een doorgewinterde belegger weet wat hij doet en hoe hij omgaat met situaties waarin zijn verwachtingen niet uitkomen. Door dit consequent te doen, biedt deze handelswijze in alle markten perspectief op een rendement. Zorg dat u hiervoor goed opgeleid bent.

 

Volgende interview: Koen Beentjes versus Alan van Griethuysen
Vorige interview: Rob Staalstra versus Willem Meijer