Willem Johannesma versus Jack Cox


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jack CoxWillem Johannesma

 

Willem Johannesma (Man) interviewt Jack Cox (Forza-AM)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben in 1995 in het vak gerold. Ik werkte bij de Rabobank waar destijds een groot tekort was aan beleggingsadviseurs. Afgestudeerd als accountant was ik zoekende naar de juiste invulling van mijn loopbaan. Ik wilde een functie waar ik analytisch werk kon combineren met klantencontact. Het functioneren van kapitaalmarkten vond ik al geruime tijd zeer fascinerend waardoor de eerste stappen naar beleggingsadvisering snel werden gezet.
 

2. Jij bent mede-eigenaar/oprichter van Forza Asset Management. Wat maakt volgens jou een goede vermogensbeheerder onderscheidend?

Samen met Jan Frissen ben ik eigenaar van Forza Asset Management. Jan heeft in 2000 Forza opgericht, ik ben in 2004 aangeschoven. Een goede vermogensbeheerder onderscheidt zich door zich helemaal in de klant te kunnen verplaatsen. Je moet enerzijds een goed luisterend oor hebben om de specifieke klantsituatie te begrijpen en je moet de kennis en kunde hebben om dit te vertalen naar een juiste beleggingsoplossing. In beginsel is elke klantsituatie uniek. Het vergt veel ervaring en kunde om telkens de juiste vertaalslag te maken.
 

3. Waarom denk je dat beleggers nog steeds zouden moeten beleggen in deze onzekere tijden?

Uiteindelijk is het maar de vraag of de huidige tijd onzekerder is dan een aantal jaren geleden. Kijkende naar het werk van de Amerikaanse econoom Herman Minsky die stelde dat economische stabiliteit uiteindelijk destabiliserend wordt, is het belangrijk te weten in welke fase we nu verkeren. In een stabiele omgeving lijkt alles rustig en lijkt succes verzekerd waardoor kansen op tegenvallers worden veronachtzaamd en risico’s steeds meer op de achtergrond raken. Dit moedigt aan om steeds meer risico’s te nemen waarbij steeds vaker de grenzen worden opgezocht. Waartoe dit heeft geleid moge duidelijk zijn. Momenteel zijn overheden, bedrijven en huishoudens bezig om deze risico’s steeds verder terug te dringen. Destabiliteit leidt dan weer naar stabiliteit. We zitten nu midden in deze overgangsfase. Wellicht lijken het onzekere tijden maar juist nu kunnen beleggers gebruik maken van de voortgang die er gemaakt wordt. In de huidige koersen wordt veelvuldig rekening gehouden met de aanwezige risico’s. Indien deze te hoog worden ingeschat en naar verloop van tijd dalen zal de beloning voor de belegger meer dan gemiddeld zijn.
 

4. Denk je dat de huidige crisis in Europa wordt opgelost?

De huidige Eurocrisis wordt opgelost. De verwevenheid van het Europese financiële systeem is dermate groot dat er geen weg terug is. In Euroland is de omgekeerde weg bewandeld. Eerst een gezamenlijke munt en daarna kijken we wel verder. Economen hebben bij de introductie van de Euro volop gewaarschuwd voor het ontbreken van een concreet stabiliteitsmechanisme en het ontbreken van een Europees bankentoezicht. Het is een illusie gebleken dat landen samen in een muntunie kunnen zitten zonder aansprakelijkheid te delen. Via de ECB zijn de huidige vorderingen en verplichtingen tussen de diverse Europese landen al zo ver opgelopen dat een uiteenvallen van de muntunie geen optie is.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Houd je beleggingsdoel steeds voor ogen. De portefeuille dient hier op afgestemd te zijn. Kun je dit niet zelf, laat je dan adviseren of laat je vermogen beheren door een onafhankelijke en deskundige partij.

 

Volgende interview: Jack Cox versus Pim van Vliet
Vorige interview: Arent Thijsen versus Willem Johannesma