Willem Herman van der Wal versus Ernst Osinga


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Ernst OsingaWillem Herman van der Wal

 

Willem Herman van der Wal (Invesco) interviewt Ernst Osinga (Amundi)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Bijna 10 jaar geleden ben ik na een aantal sales & marketingfuncties in de fast moving consumer goods als marketing manager bij Robeco aan de slag gegaan en daar voor het eerst echt in aanraking gekomen met beleggen. De grootste uitdaging toen, en dat geldt vandaag min of meer nog steeds, was om de intern bedachte beleggingsoplossingen te vertalen naar de behoeften van onze klanten. Hoe sluiten onze innovaties zo goed mogelijk aan op de portefeuille van beleggers?
 

2. Amundi is nog relatief onbekend in Nederland, wat zijn jullie expertises?

Amundi is in 2010 ontstaan uit een fusie tussen Credit Agricole Asset Management en Societe Generale Asset Management. Wij hanteren een 3-tal thema’s waarbinnen we onze expertises bundelen. Het 1e thema heeft als titel “een andere kijk op benchmarks”, binnen dit thema zijn we actief met zogenaamde alternative beta strategieën zoals low volatility en maximale diversificatie. Deze strategieën staan los van de traditionele benchmarks en hebben een beter risico-rendement als doel, met andere woorden meer rendement overhouden door minder te verliezen. Het 2e thema is verrijking van de portefeuille met wereldwijde obligaties. Binnen dit thema is Amundi heel sterk met het Global Aggregate Bond fund dat niet alleen belegt in obligaties uit opkomende markten, maar ook in de rest van de wereld volop beleggingskansen benut met obligaties. Het 3e thema is “absolute return”, waar onze Volatility expertise onder valt.
 

3. Nederlandse portefeuilles zijn vrij traditioneel opgebouwd, waar liggen volgens jou de kansen?

Het antwoord op deze vraag sluit aan op het vorige antwoord. Wij geloven heel sterk in diversificatie van een portefeuille en loskomen van de traditionele benchmarks. Een Nederlandse belegger heeft nog steeds zeer veel Europese obligaties in zijn portefeuille. Wij denken dat je jezelf daarmee tekort doet en pleiten voor meer flexibiliteit en een wereldwijde allocatie naar die landen en instrumenten met de meeste kans op rendement. Bij de traditionele aandelenbenchmarks is het zo dat bijna 50% van het risico voortkomt uit maar 50 aandelen, lijkt me niet een ideale risicospreiding. Tegenwoordig zijn er nieuwe technieken om minimaal hetzelfde rendement te behalen met een lager risico.
 

4. Je noemde al even alternative beta, is dat de toekomst van beleggen?

Alternative beta strategieën zijn erop gericht om het risico-rendement profiel van elke gespreide portefeuille te verbeteren en hebben daarmee een zeer belangrijke rol ook naar de toekomst. Recent onderzoek binnen Amundi toont aan dat de combinatie van bijvoorbeeld een low volatility strategie met een high conviction strategie niet alleen het rendement verbetert maar met name ook het risico terugbrengt en de verliezen kan beperken. Het gaat er dus om hoe je de combinatie inzet in je portefeuille, en dat is de toekomst van beleggen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Er is meer te koop in de wereld van beleggen waar je je voordeel mee kan doen. Laat je goed informeren, maar blijf kritisch.
 

Volgende interview: Ernst Osinga versus Kasper Scholten
Vorige interview: Erik van de Weele versus Willem Herman van der Wal