Willem de Vocht versus Menko Visser


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Menko VisserWillem de Vocht

 

Willem de Vocht (Mayflower CP) interviewt Menko Visser (TIGfund)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Eind vorige eeuw deed ik mijn eerste investering, toen nog als student Bedrijfsinformatiesystemen. Een slechte investering, niet omdat het bedrijf slecht was, want het was en is een dominant bedrijf in de kabelindustrie (UPC, nu onderdeel van Liberty Global), maar omdat ik teveel betaald had voor het bedrijf. Door op de beurs te kopen word je mede-eigenaar van het bedrijf en het gaat allemaal om de winsten van het bedrijf in relatie tot de prijs van het bedrijf op de beurs.

Na in 2002 in New York gewerkt te hebben en daarna bij Accenture, ben ik in 2006 als M&A (mergers and acquisitions) Investment Banker gaan werken bij ABN AMRO. Daar heb ik bedrijven verder leren beoordelen. Ik ben bewust bij deze bank gaan werken om het vak te leren, want ik wilde een investeringsmaatschappij oprichten. Investeren levert een ongekende voldoening op voor mij. Toen de crisis intrad in 2008, wist ik: "Nu is het moment". Dit is het moment waarop ik mij voorbereid heb in de afgelopen jaren. Warren Buffett had het allemaal opgeschreven in zijn stuk ‘The Superinvestors of Graham-and-Doddsville’. Door de investeringsmethode die hij daarin glashelder toelicht, kon ik in de crisis doen wat cruciaal is: tegen een zeer lage prijs zeer goede bedrijven kopen. In mei 2008 ben ik gaan investeren en in mei 2010 is het TIGfund opgericht, dat ik aanstuur vanuit mijn investeringsmaatschappij Tree International Group.
 

2. Wat is goed investeren? Wanneer zul je geld verliezen als investeerder? En wanneer niet?

Je zult waarschijnlijk geld verliezen als je niet goed kunt beoordelen of een investering goedkoop is en als je je maag niet op orde hebt wanneer prijzen van goede bedrijven tijdelijk dalen. Prijsbewegingen op de beurs zijn wat ze zijn: bewegingen. De prijs van een bedrijf volgt uiteindelijk de winsten van het bedrijf en op deze laatste wil je focussen. De beurskoers representeert louter wat de goegemeente vindt van een bedrijf; je zult zelf de waarde van een bedrijf moeten vaststellen.

Als investeerder kijk ik eerst hoe ik geld zou kunnen verliezen. Het aanbod van het bedrijf inclusief het verdienmodel, het management, de waardering: deze drie zaken zijn cruciaal om risico in te kunnen schatten. Door veel analyse en door het consistent volgen van de investeringsmethode, kun je de kans op het verliezen van geld zoveel mogelijk verkleinen. Om vervolgens geld te verdienen, gaat het erom een goed bedrijf, met goed management, te kopen tegen een lage prijs ten opzichte van de huidige en toekomstige waarde. En als je deze bedrijven niet kunt vinden, dan houd je cash aan, desnoods jarenlang.

Het live track record van de investeringsmethode die toegepast wordt door het TIGfund is gestart in mei 2008 en is nu meer dan zes jaar oud. Het rendement van het live track record is netto 14.7% per jaar, na aftrek van alle kosten.
 

3. Hoe kunnen de investeerders/klanten van een fonds zich voorbereiden op een dalende markt?

Als mede-investeerder in mijn eigen fonds neem ik alle investeringsbeslissingen. Ik weet dus exact in welke bedrijven het fonds investeert. En als de koers van een bedrijf daalt, weet ik heel goed of ik bij wil kopen, ondanks het feit dat het lijkt of er verlies wordt geleden als gevolg van de dalende koers. En bij een crash weet ik ook wat te doen: de circa 15% cash die het TIGfund aanhoudt, investeren, net zoals in de crisis van 2008/2009. Maar de investeerders moeten op het oordeel van de fondsmanager vertrouwen: in een crisis hebben zij niet alle wetenschap van de investeringen die ik heb. De investeerders hebben dit werk aan mij uitbesteed. Daarom kan ik mij heel goed voorstellen dat zij zich zorgen maken. Het is daarom mijn taak om de investeerders van TIGfund goed te informeren over de investeringsmethode en de resultaten, zodat zij weten wat ik doe en zal gaan doen. Vertrouwen is zeer belangrijk bij investeren. Naast de analyse is de maag van cruciaal belang voor een succesvol track record.
 

4. Kun je een voorbeeld van een huidige belangrijke investering geven, inclusief toelichting?

Zeker, Bank of America is een bank die in de crisis van 2008/2009 twee andere grote banken heeft gekocht en daarmee gered. In 2008 en 2009 heeft de bank geen verlies geleden. Wel zijn er veel problemen geweest met leningen en daarmee verband houdende rechtszaken. Door het slechte imago van banken en de eurocrisis in 2011 was de beurskoers van Bank of America dermate gedaald, dat deze op gegeven moment volgens mijn analyse voor minder dan een kwart van de werkelijke waarde te koop was. De prijs van de bank is sindsdien meer dan verdubbeld, maar nu de grote rechtszaken denkelijk voorbij zijn, kan de bank haar nettowinsten nog verder uitbouwen, waardoor de beurskoers ook doorlopend kan meestijgen. Bank of America wordt geleid door een zeer goede manager, Brian Moynihan en heeft een aantal zeer goed draaiende divisies.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

De huidige omgeving van zeer lage rentes en geldverruiming (‘quantitative easing’) is geen gewone omgeving. Dit experiment is niet eerder zo uitgevoerd op wereldschaal. Rentes zullen niet altijd zo laag blijven en de geldverruiming zal of stoppen, of uiteindelijke tot inflatie leiden. Een goede voorbereiding hierop is van groot belang.

 

Volgende interview: Menko Visser versus Iwan Vink
Vorige interview: Georg Krijgh versus Willem de Vocht