Wanprestaties worden niet afgestraft


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Stel dat u tijdens de vakantie voor het aquarium van de buren heeft gezorgd. Tijdens de vakantie heeft u een keertje teveel voer gegeven, waardoor twee kleine visjes het niet overleefd hebben. Maar ach, er zijn er nog genoeg over. Aangezien de visjes ook wel weer jongen en er genoeg over zijn besluit u om niks te zeggen.

Deze week werd bekend dat pensioenfondsen bijna nooit een claim neerleggen als er iets mis is gegaan bij hun beleggingen. Als extreem voorbeeld werd het verlies op een Fortis aandelenemissie door het ABP genoemd. In enkele weken gingen honderden miljoenen in rook op.

Anders dan uw goed bedoelde poging om de vissen te verzorgen is een pensioenfondsbestuur professioneel bezig met de belangen van haar deelnemers. Maar zowel de pensioengerechtigde als uw buren (die eigenaar van de vissen zijn) trekken toch niet aan de bel.

En aangezien het niet UW vissen zijn of UW geld als bestuurder is het ook wel prettig om het zo te laten. Anders blijkt misschien wel dat u niet zorgvuldig bent geweest en ontstaat er ruzie. Niemand hangt graag de vuile was buiten.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: