The wall of fear


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Het zou het jaar van de aandelen worden, althans volgens gezaghebbende banken en analisten. Tot nu toe gebeurt er per saldo echter weinig op de beurzen. Er zijn dan ook talloze redenen tot zorg.
 

Crisis: kansen en bedreigingen

Zo is de schuldencrisis in de Eurozone verre van opgelost, evenals de onroerend goedcrisis voor consumenten en schuldencrisis voor de regering in de VS. Japan wordt door een natuurramp teruggeworpen in haar herstel en brengt schade toe aan een mondiaal belangrijke productieketens, met bijvoorbeeld een lagere vraag naar grondstoffen zoals olie. Ondertussen zorgt de onrust in het Midden-Oosten voor minder olieproductie, hetgeen de prijs weer opdrijft. En dat zorgt samen met de voortgaande verhitting in onder andere China voor inflatie.

Maar de argumenten kunnen we ook omdraaien. De ramp in Japan zorgt voor een omvangrijk investeringsprogramma en de opkomende landen lijken het stokje van de VS als groeimotor over te nemen. Dichtbij huis profiteren Nederland en Duitsland daarvan. De schuldencrisis van de overheden staat zowel in de VS als in Europa nu echt op de politieke agenda en het ondernemersvertrouwen neemt nog steeds toe. En wie ook de zeggenschap krijgt in “de olie-landen”, ze zullen toch echt olie willen verkopen.

Wat per saldo overblijft, is een delicaat proces waarbij zowel overheden als banken de risico’s moeten verkleinen zonder de balans al te veel te verstoren. Dat dit niet snel zal leiden tot forse waardegroei van bijvoorbeeld regionaal vastgoed, ligt redelijk voor de hand.
 

Aandelen interessant?

Maar de vraag of aandelen ook interessant zijn, is veel ingewikkelder; naast de onzekerheden over de economie spelen ook inflatie(angst) en het beurssentiment daar een rol. Ik wijs u op twee zaken om u toch een houvast te geven:

  1. Een stijging van de beurskoersen is pas relevant met angst in de markt.
  2. De afgelopen 10 jaar hebben aandelen veel minder opgeleverd dan obligaties. Op zich is dat vaker gebeurd, maar op een termijn van 15 jaar is dat nog nooit voorgekomen.

 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: