Waar is de brand?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Na 279 dagen hebben de Britten een brief gefabriceerd, deze brief met het verzoek om Artikel 50 tot uittreding in werking te stellen is overhandigd aan Donald Tusk. Tusk reageerde met: “bedankt en tot ziens”. Wat gaat er vooraf aan Artikel 50? Artikel 49 natuurlijk, dit is het verzoek tot toetreding. Groot verschil tussen Artikel 50 en Artikel 49 is dat Artikel 50 kan worden uitgevoerd zonder unanieme goedkeuring van de (resterende) lidstaten en Artikel 49 niet. Die vastbeslotenheid bij de Britten roept medelijden op, maar tegelijkertijd ook een beetje leedvermaak. De door May ondertekende brief zie ik in een oude Morris Minor van de Royal Mail naar Brussel gebracht worden. De slogan van de Royal Mail op de zijkant van de Morris ‘a little thought can go a long way’; deze slogan krijgt ineens een hele andere betekenis.

Voor leedvermaak zorgen de Schotten. In Schotland wonen 5,4 miljoen mensen, 8,38% van de Britse bevolking. Ze verzoeken om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum van het Verenigd Koninkrijk eind 2018, begin 2019. Dit onafhankelijkheidsreferendum krijgt de vorm van een Schots EU-referendum, 62% van de Schotten was tegen een Brexit. In 2014 stemden de Schotten ook over onafhankelijkheid 55% was tegen en 45% voor. Toen was de inzet onafhankelijkheid van het VK om meer autonomie te hebben. Andere EU landen, waaronder Spanje dat aan Catalonië dacht, zeiden toen op voorhand al dat een onafhankelijk Schotland nooit EU-lid zou kunnen blijven. Wat denken de Schotten nu? Dat Schotland na een Brexit en UKxit wel EU-lid kan worden? De Schotten zitten gevangen in het VK, ze zijn afhankelijk van het VK, het VK uit de EU, de Schotten uit het VK, de exit als oplossing voor alles. Een nooduitgang is toch voor noodsituaties? De Britten gaan niet naar de nooduitgang bij brand, maar gaan eerst door de nooduitgang naar buiten om eenmaal buiten op de brand te wachten. Een onderzoek na de Brexit zette onder elkaar wat de Britten verwachten van een Brexit, kijkt u zelf maar.

Britse hoop uit Brexit onderhandeling

De Dijk zong het melancholische nummer ‘Als ze er niet is’: Een man, weet niet wat hij mist, maar als ze er niet is, als ze er niet is, weet een man pas wat hij mist….

Het leedvermaak wordt groter als we May en haar woordvoerders horen zeggen dat ze niet met de Schotten onderhandelen, voordat het VK uit de EU is, want: “in deze cruciale tijden moeten we samenwerken en niet uiteenvallen”, aldus een woordvoerder van Theresa May gisteren. In Europa proberen we dat toch ook? Eigenlijk is het VK een mini-Europa: verschillende culturen, welvaartsniveaus en belangen. Weglopen is makkelijk, maar waar naartoe is de vraag die niemand zich stelt. Soms is het goed even alleen te zijn om te bezinnen, maar met de brief van vandaag is de bezinningsperiode ten einde. Die Brexiteers die 23 juni tot Onafhankelijkheidsdag willen uitroepen moeten eens goed bedenken, waarvan ze onafhankelijk willen worden en wat er te vieren valt. Zij denken aan de tijd dat er geen auto’s waren en de Morris Minor het symbool voor Britse ontwerpkunst was. Ze vergeten dat vanaf nul beginnen door de gezamenlijke geschiedenis met het continent nu niet meer tot de mogelijkheden behoort en daarom ook geen toekomst heeft. Wakker worden: Peugeot heeft Vauxhall gekocht! Deutsche Börse en de Londonse beurs mogen niet samengaan, de EU maakt zich zorgen over monopolyvorming. Dit bericht hing al in de lucht, maar 29 maart is wel een mooie datum om het officieel naar buiten te brengen.

Onze man is Michel Barnier, Michel zet hem op! Als de Britten met een Peugeot de brief voor het in werking stellen van Artikel 49 komen brengen… Nee, daar zijn ze te trots voor, en doordat ze hun trots niet opzij konden zetten komen ze nu bij Artikel 50 uit. Barnier wil het eerst over de scheidingspapieren hebben, voordat er over nieuwe akkoorden onderhandeld gaat worden. Het geduld van de Britten met de EU gaat getest worden. Als er opties op advocatenkantoren te koop waren, dan zouden we voor de regio Brussel/Luxemburg een koopadvies uitbrengen. Het wordt een zeer interessant strategisch politiek, juridisch en economisch spel, dat helaas geen winnaars gaat opleveren.


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: