Vooruitzicht 2012


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Het nieuwe jaar is begonnen! Het vorige beleggingsjaar jaar verliep turbulent. Ook dit jaar zullen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Het fijne (!) is dat er dingen gaan gebeuren waar we nu nog geen weet van hebben. Dat is ook niet erg. Een wereld waar alles maakbaar en voorspelbaar is, is geen fijne wereld om in te leven.
 

Rust of hebzucht?

Het beleggingsjaar is goed begonnen. De rust is enigszins teruggekeerd op de markten. Je zou kunnen zeggen dat de grootste angst bij beleggers naar de achtergrond is verdwenen. Er is een beetje hebzucht voor in de plaats gekomen. Dit verklaart de stijgende koersen. Daarnaast worden de voorspellingen over de wereldeconomie wat milder van aard. De vooruitzichten voor met name de VS en Azië worden beter. Europa is momenteel het zwarte schaap. Ik reken er nu toch op dat er verregaande beslissingen worden genomen over de Europese (begrotings) problemen.
 

Economie in 2012

Natuurlijk zal 2012 economisch gezien geen sterk jaar worden, maar wellicht wordt het toch minder slecht dan eerder gevreesd. In dat scenario bezien is de beurs laag gewaardeerd. Koers-winstverhoudingen van 6 zijn geen uitzondering meer. Historisch gezien is dat  belachelijk laag. Het is aan de belegger om een visie in te nemen en de juiste aandelen en obligaties in de portefeuille te hebben. Weinig of geen aandelen als er verwacht wordt dat er een diepe recessie komt, veel en cyclische aandelen als er een opleving in de economie wordt verwacht. En natuurlijk is de rentevisie belangrijk. Langlopende obligaties dalen snel in een snel sterker wordende economie.

Wij verwachten een goed beursjaar en houden rekening met stijgende rente en meevallende bedrijfswinsten. En in het kader van "put the money where your mouth is", hebben we de portefeuilles daarop aangepast. Twee voorbeelden van aandelen die passen in ons scenario zijn USG People en Aegon. Dit zal ik in de volgende column verder toelichten. Daarnaast kiezen we voor variabel rentende obligaties. En we houden de vinger aan de pols, want een wijziging van een scenario betekent immers een wijziging in de portefeuille.
 

Auteur en klanten van Wierda en Partners Vermogensbeheer hebben positie in USG People en Aegon
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: