Vooruitbetaald rendement


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Waarop staat bij jou de teller dit jaar? De AEX staat op + 20% in 2015. Andere aandelenindices doen het ook fantastisch. En zelfs de obligatiebelegger kan ook in 2015 nog een klein plusje schrijven, al is het rendement in deze categorie minder uitzonderlijk dan de afgelopen jaren.

De media, meer specifiek de financiële pers, schrijft al weken over bubbelvorming in de markten en zelfs De Nederlandse Bank waarschuwt ervoor. Maar als ik de afgelopen 20 jaar iets heb geleerd, is dat de markten altijd veel langer overdrijven dan dat we denken. Achteraf hebben we altijd rationele verklaringen voor een correctie of een trend, maar op het moment zelf is het de groeiende twijfel die de belegger in de greep heeft.

Je zou helemaal niet hoeven twijfelen, want als je belegt, dan heb je immers een lange termijn horizon en kan je een bubbel op zich prima overleven. Maar door de lage rente en het gunstige beursklimaat is er veel spaargeld alsnog naar de beurzen verplaatst. Dan kan de twijfel over winst nemen wel begrijpelijk zijn, want spaargeld, daar wil je natuurlijk niet fors op verliezen.
 

Kasstroom droogt op

Beleggers die een jaarlijks inkomen uit het vermogen nodig hebben, komen steeds meer in de problemen. Immers de rente is zover gedaald dat de herbelegging van obligaties veel minder directe kasstroom oplevert. Ook deze beleggers zijn, binnen de tactische ruimte die de belegger heeft, veelal uitgeweken naar aandelen of obligaties met een aanzienlijk hoger risico zoals High Yield.

De koersrendementen op zowel aandelen als obligaties van zowel het afgelopen jaar als dit jaar zijn eigenlijk een vervroegde uitkering van toekomstig rendement. De draai naar aandelen van beleggers is in termen van looptijd niets meer of minder dan een extreme verlenging van de gemiddelde looptijd van de beleggingsportefeuille. Het rendement dat je nu in de portefeuille hebt, is dus eigenlijk vooruitbetaald.

Als het vermogen dus dient voor een jaarlijks te verwachten inkomen van bijvoorbeeld 4% op het belegde vermogen, dan zal dat lastig te behalen zijn uit de dividendinkomsten en rentebetalingen van obligaties. Maar het inkomen kan natuurlijk ook samengesteld worden uit de directe inkomsten (rente, dividend) en het nemen van een beetje koerswinst. Sterker nog, als je nu al weet wat je dit jaar en komend jaar aan inkomsten uit het vermogen nodig hebt, waarom reserveer je dat niet alvast? Immers, het is een rendement dat niet voort komt uit normale marktomstandigheden en dat veel hoger is dan gemiddeld. Door het benodigde inkomen nu te reserveren (dus uit de beleggingen te halen), stel je je toekomstige kasstromen zeker met het toekomstige rendement dat je nu al kunt realiseren.
 

Klinkt ingewikkelder dan het is

Ik begrijp dat de laatste zin wellicht ingewikkeld overkomt, maar het voordeel is eenvoudig uit te leggen:

Allereerst reserveer je het geld in een zeer gunstig beursklimaat. In het ergste geval mis je het toekomstige rendement voor de komende periode. Dat heet “opportunity loss”. Je krijgt momenteel ook weinig of geen rente, maar vanwege de korte termijn (< 2 jaar) is het netto effect niet groot.

Echter, als de markten in de komende periode corrigeren, hoef je niet op lagere niveaus te onttrekken aan het vermogen. Afwegend is het voordeel groter als het gaat om absolute bedragen i.p.v. een procentuele opnameverplichting.

Ten tweede bespaar je eventueel over het gereserveerde vermogen de kosten voor vermogensbeheer, bewaarloon of beleggingsadvies.

Tot slot is het resterende vermogen nu geheel gericht op de langere termijn en het korte termijnvermogen niet meer onderhevig aan de grillen van de markt.

Je bent uiteindelijk niet aan het timen wat een goed moment is om winst te nemen, maar gewoon verstandig bezig om je vermogen af te stemmen op je financiële doelstellingen. Het helpt als je weet dat het huidige rendement op je beleggingen een voorschot is uit de toekomst. Niet gek om dan op zeker te spelen.
 

Disclaimer: dit is geen advies om winst te nemen, maar slechts een voorbeeld hoe op een verantwoorde manier korte termijn financiële verplichtingen zeker gesteld kunnen worden. Voor een advies op maat is het altijd zinvol om huidige en toekomstige verplichtingen te laten doorlichten door een financieel planner. Die kan behulpzaam zijn om met een beter inzicht het vermogen af te stemmen op de doelstelling voor nu en later.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: