Visie op Amerikaanse aandelenbeurs


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Peter Vonk

Deze week heb ik een bijeenkomst bijgewoond van het alom bekende WP Stewart. In de mooie ambiance van de Hermitage in Amsterdam werden aandeelhouders in dit fonds door enkele fundmanagers bijgepraat over het fonds en hun visie op de markt. Dit fonds, dat in 1982 het daglicht zag, dankt zijn bestaansrecht aan de uitgesproken visie die zij hebben op beleggen en op de Amerikaanse aandelenmarkt. In maart 2012 schreef ik op onze eigen website al over dit fonds. Met aansprekende namen als Apple, Ralph Lauren Polo en Master Card in portefeuille, bestaat de geconcentreerde portefeuille op dit moment uit 16 bedrijven waarin belegd wordt.

In de presentatie kwam duidelijk naar voren dat de fundmanagers zich comfortabel voelden bij de huidige markt en de waardering van de markt. Natuurlijk is hun beeld gekleurd; een fundmanager zal niet snel roepen dat iedereen uit zijn fonds moet stappen omdat de vooruitzichten zo slecht zijn, dan graaft hij zijn eigen graf. Als we deze roze bril even afzetten zien we toch een aantal feiten die erg interessant zijn:

  • GDP stijgt
  • Werkloosheid daalt
  • Totale schuld van consumenten neemt af
  • Beschikbaar inkomen staat op hoogste niveau in 5 jaar
  • Consumenten- en productenvertrouwen is aan het herstellen
     

Vanwege de grootschalige winning van schaliegas in Amerika zal het handelstekort de komende jaren omslaan in een handelsoverschot (!). Kijken we naar de earnings Yield (dit wordt berekend door P/E te delen door de prijs van het aandeel), dan zien we dat deze voor aandelen nu gemiddeld circa 467 basispunten boven het rendement van de 10 jaars rente in Amerika staat (zie onderstaande grafiek;  bron WP Stewart)).

Kansen voor aandelen

Historisch gezien zullen deze yields naar elkaar toe trekken. Als dit geleidelijk gebeurt, geeft dit voldoende comfort om de komende jaren in US aandelen belegd te blijven. Ondanks de recente all-time high van de S&P 500, zijn de waarderingen nog niet te ver doorgeschoten, zie onderstaande grafiek (bron Bloomberg/WP Stewart).

Is it different this time?

Bij eerdere toppen in de S&P 500 was de waardering van aandelen en de eerder genoemde earning yields van een heel andere orde dan nu het geval is. De conclusie van WP Stewart… There’s more to come.

 

Peter Vonk is vermogensbeheerder bij Trustus Capital Management te Leiden, trustus.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: