
De economie trekt verder aan en de Amerikaanse Federal Reserve is zelfs vlak voor het einde van het jaar gestart met het afbouwen van de extra monetaire verruiming. Wat voor impact heeft dit op de verwachtingen voor grondstoffenprijzen gedurende het komende jaar?
Economisch herstel en groei zijn positief voor risicovolle beleggingen. In het geval van grondstoffen betekent dit dat de meer cyclische grondstoffen meer in trek raken. Aangezien breed gespreide grondstoffenindices een overweging hebben naar cyclische grondstoffen is dat een eenvoudige manier om op het herstel in te spelen.
Elke grondstof heeft natuurlijk ook zijn eigen fundamentele ontwikkelingen. In sommige gevallen zijn er door de lage economische activiteit grote voorraden opgebouwd waardoor de hogere vraag niet direct tot hogere prijzen leidt.
De groei in de economie betekent dat er minder vraag naar goud is van beleggers die op zoek zijn naar een veilige haven. Daartegenover staan de dalende goudproductie, lager aanbod vanuit recycling en nog altijd sterke vraag vanuit centrale banken en consumenten uit onder andere China en India. Bij ETF Securities verwachten we op de korte termijn geen sterke prijsstijging van goud, maar dat het neerwaarts risico beperkt is. Beleggers voor de langere termijn kunnen de lagere prijzen gedurende 2014 gebruiken als instapmoment om een portefeuille verder te diversifiëren.
Lood, koper, platina en palladium zullen het meeste profiteren van een breder wereldwijd economisch herstel. China's derde congres bevestigde de sterke toewijding van de Chinese beleidsmakers om de groei te ondersteunen door broodnodige structurele hervormingen door te voeren. Versnelde verstedelijking, beleid om investeringen in de particuliere sector te ondersteunen en op langere termijn rationalisatie van onrendabele staatsbedrijven in de grondstoffenproductie, zouden steun moeten bieden aan grondstoffenprijzen. De combinatie van >7% economische groei in China, doorgaand economisch herstel in ontwikkelde landen en ruime mondiale liquiditeit, kunnen steun verlenen aan een stevige vraag naar industriële metalen. Onze lange termijnvoorkeuren zijn koper, lood, platina en palladium.
Voor de overige grondstoffensectoren geldt dat er de afgelopen drie jaren sterke prijsdalingen zijn geweest. Ondertussen zijn veel grondstoffen ‘goedkoop’ geworden ten opzichte van hun lange termijngemiddelden. Hierdoor lijkt in geval van een gespreide belegging in een grondstoffenindex het opwaarts risico groter dan het neerwaarts risico.