Valutaoorlogje spelen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Mensen stellen eigenbelang vaak voor op het algemeen belang. Dit is eigenlijk in alle vormen in de samenleving terug te vinden. Daarnaast is het zo dat mensen wanneer het hen minder goed gaat, eerder en meer geneigd zijn om ten koste van algemeen belang te strijden voor het eigen belang. U als lezer kent hiervan in uw eigen omgeving vast wel voorbeelden. En omdat een belegger ook een mens is, komt dit gedrag zeker ook in de financiële wereld voor.

Het is lang rustig geweest aan het valutafront. De koersen van de Euro, Amerikaanse dollar, Japanse Yen et cetera bewogen allemaal relatief rustig ten opzichte van elkaar. De laatste maanden is deze status quo veranderd. Wat is er aan de hand?

Iedereen weet dat er op economisch gebied het een en ander veranderd is in de wereld. In het algemeen kunnen we stellen dat de onzekerheden zijn toegenomen en dat mensen het gevoel hebben dat het hen slechter gaat. Zeker op financieel gebied. Ook overheden hebben tekorten en hebben te maken met een morrende achterban (de kiezers). Er worden dus maatregelen genomen die goed kunnen zijn voor het eigenbelang (lees land), maar per definitie slecht zijn voor het grotere plaatje (wereld).

Als een munt van een land of regio goedkoop is ten opzichte van een andere munt, is het makkelijk exporteren. Stel er zijn twee bedrijven die hetzelfde product maken. Het ene bedrijf verkoopt in Euro’s. Het andere rekent af in Dollars. U kunt begrijpen dat het eerste bedrijf enorm meer producten kan exporteren als de Euro daalt. Het wordt voor de buitenlandse kopers immers goedkoper.

Overheden en Centrale Banken weten dit en zijn massaal begonnen om de munten te devalueren (waarde verlagen). Dit doen ze door rente laag te houden en enorm veel geld in de economie te pompen. Dit zijn beproefde recepten voor een devaluatie. En omdat steeds meer landen dit doen, voelen de “achterblijvers” zich genoodzaakt dit ook te doen. De VS en China doen het al langer. Recent is Japan nu ook begonnen. Al die landen worden dus goedkoper ten opzichte van de Euro. Recent heeft de voorzitter van de Eurogroep aangegeven dat deze ontwikkeling gevaarlijk is voor de stabiliteit in de wereld. Als dit zo doorgaat zal ook de Euro haar munt gaan devalueren. Als uiteindelijk alle grote spelers ten opzichte van elkaar devalueren, schiet niemand er wat mee op. Het korte termijn voordeel verdwijnt dan en we krijgen er ruziënde landen voor terug. De stabiliteit in de wereldeconomie die nu zo gewenst is, verdwijnt.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: