Uit de Euro stappen?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Het merendeel van alle goeroes denkt inmiddels dat de eurozone scheurt of helemaal ophoudt te bestaan. Wat opvalt is dat de meningen vaak gebaseerd zijn op aannames.

Bijvoorbeeld dat Griekenland de euro zal verlaten. Nu is de invoering van de euro een project dat per land ongeveer 2 jaar in beslag heeft genomen. En om dit proces andersom te doorlopen kost bijna net zoveel tijd. Niet echt een korte klap zou je zeggen. Maar laten we zeggen dat het morgen in een klap mogelijk zou zijn; is het daarmee opgelost?

De Grieken zullen met hun (nieuwe) oude munt flink devalueren en zo de concurrentiekracht vergroten. Maar nog steeds moet de overheid geld aantrekken voor haar bestedingen. Die vraag is dan: gaat u geld uitlenen in een munt die in waarde daalt, aan een overheid die kort geleden weigerde terug te betalen tegen een beetje schappelijke rente? Dacht het niet… Andersom zouden Nederland en Duitsland nu ook grote problemen (analoog aan Zwitserland) krijgen als per vandaag de lokale munt ingevoerd zou worden.
 

Kan een land uit de euro stappen?

Het verlaten van de euro -door welk land dan ook- is simpelweg geen korte termijn mogelijkheid, en daarmee ook geen korte termijn oplossing. Wat overblijft is dat de euro landen die in de problemen zijn vergaande inmenging van organisaties zoals het IMF toestaan, en zo orde op zaken stellen. Het gebrek aan evenwicht tussen de landen van de eurozone zal uiteindelijk nog lang blijven bestaan, en heel langzaam weggepoetst moeten worden. De euro blijft een munt met onderliggende frictie, maar dat is niet anders dan bij de aanvang van muntunie.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl
 

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: