Tweemaal mis met beleggingsadvies


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Het beleggingsjaar 2011 is tot nu toe nogal teleurstellend verlopen. Heel veel markten staan op kleine tot grotere minnen, terwijl de weinige plussen niet veel verder reiken dan 10%. Dus als uw portefeuille grote plussen laat zien bent u al snel een uitzondering. Zeker als u uw beleggingen door uw bank heeft laten kiezen.

Want als we kijken naar de beleggings top-3 voor 2011 van een aantal banken ziet het er niet best uit. Zo werden opkomende landen door zowel ABN Amro, MeesPierson, ING, Insinger, van Lanschot en Rabobank als grote favoriet voor 2011 getipt. De resultaten van hun tips lopen uiteen van min 2,8% tot min 16,6% (bron: fondsnieuws). Bovendien werd in alle gevallen een actief beheerd fonds aangeprezen, met ook in alle gevallen achterblijvende rendementen (underperformance) ten opzichte van de relevante maatstaf (benchmark) tot wel 10% als gevolg.

Tweemaal mis dus. Eenmaal de categorie waar het rendement te halen moest zijn, en eenmaal in underperformance van het actieve fonds ten opzichte van de beleggingscategorie. Is het toeval dat al die banken voor dezelfde categorie kiezen en dat hun fondskeuzes het vervolgens slechter doen dan die categorie? Volgens mij niet.

In mijn ogen valt niet te voorspellen welke categorie of regio de knaller van het komend jaar gaat worden. Analisten denken echter van wel, en kijken door de bank genomen (…) naar dezelfde informatie als andere analisten, praten met elkaar en komen tot min of meer dezelfde conclusies. Vandaar dat de keuzes op elkaar lijken.

En omdat een actief fonds in de regel meer risico inbouwt dan de maatstaf (benchmark) waaraan men zich spiegelt. Dat doen zij voornamelijk om de extra kosten van actief beheer terug te verdienen. Daarom is het ook logisch dat het rendement in een tegenvallende markt extra hard tegenvalt. Wees dus als consument zeer kritisch op dit soort zaken. Verlies kan niet vermeden worden met beleggen, maar onnodig verlies wel.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: