Turks fruit


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edward Loef

Kredietbeoordelaar S&P heeft op 27 maart de rating voor de kredietwaardigheid van Turkije verhoogd met één stap naar BB+. Het handelstekort is flink gedaald door de sterke export. De Turkse economie komt steeds beter in balans. Kredietbeoordelaar Fitch heeft vorig jaar november de kredietwaardigheid opwaarts bijgesteld naar BBB-, maar Moody’s is nog terughoudend.

De Turkse National 100 index bevestigt de positieve ontwikkelingen. Eind januari noteerde de Turkse beursgraadmeter op een stand van 86.787, hetgeen het hoogste koersniveau is in dit millennium. Anderhalf jaar geleden – in augustus 2011 – bevond de Turkse beursindex zich nog op een indexstand rond 48.600, hetgeen een gerealiseerde koersstijging betekent van bijna 80%. Ter vergelijking, de AEX-index is sinds het dieptepunt in 2011 slechts met de helft (40%) minder gestegen. De koerstop uit 2007 is ruimschoots gepasseerd, maar echt opvallend is de koerswinst sinds de top van de internetzeepbel in het voorjaar van 2000. Terwijl de AEX sinds de top in 2000 is gehalveerd, is de Turkse aandelenmarkt erin geslaagd om met 350% in waarde te stijgen.
 

Turkije National 100 index vanaf 1997

Uiteraard spelen valuta-effecten een rol op het uiteindelijke beleggingsresultaat wanneer in de Turkse aandelenmarkt wordt belegd. Maar sinds de Turkse National 100 index vanaf het dieptepunt in 2011 met 80% in waarde is gestegen, blijkt de euro ten opzichte van de Turkse Lire te zijn gedaald (zie venster in de grafiek van de euro versus Turkse lire vanaf 2008). Na een technisch herstel van de euro, is sinds begin februari de euro weer minder waard geworden.

De belegger die op zoek is naar zowel fundamenteel als technisch onderbouwde beleggingsargumenten om een aantrekkelijk rendement te realiseren, die zou in Turkije kunnen investeren. Denk hierbij aan de EASY ETF Turkey (in euro’s genoteerd). Deze ETF bevindt zich sinds eind 2011 weer in een stijgend trendkanaal.

EURO / Turkse Lire vanaf 2008 (venster vanaf augustus 2011)

EASYETF TURKEY EUR vanaf augustus 2011

Auteur heeft op het moment van schrijven een positie long.


Edward Loef is directeur van Loef Technische Analyse BV te De Meern, edwardloef.com

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: