Trendkanaal


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Het trendkanaal wordt door veel beleggers gebruikt die handelen op basis van technische analyse. Niet zelden hoort u de volgende opmerkingen:

  • De koers vindt steun op ....
  • De koers is afgeketst op de weerstand van ...
  • De markt zit in opwaartse trend
  • The trend is your friend
     

Al deze opmerkingen vinden hun oorsprong in het trendkanaal. Een trendkanaal wordt gevormd door een steunlijn en een weerstandlijn.
 

Steunlijn

TrendkanaalDe steunlijn wordt gevormd door twee neerwaartse punten met elkaar te verbinden door een rechte lijn. Dat is het minimale. Dit is geen stevige steunlijn. Die wordt pas gevormd bij ten minste drie punten waar de koers de steunlijn van de bovenzijde raakt. Hierbij moet de koers weer opveren. Dat is het testen van de steun, een goed koopmoment. Van belang is dat de steunlijn niet wordt doorbroken. In dat geval zullen veel technisch analisten een verkoopsignaal geven, omdat het trendkanaal (voorlopig) verlaten wordt. In de grafiek zien we dan ook vaak een stevige reactie op een uitbraak buiten het trendkanaal. Zie ook de bovenstaande koersgrafiek.
 

Weerstandlijn

Voor de weerstandlijn geldt bij het tekenen hetzelfde als voor de steunlijn. Bij de weerstandlijn geldt dan ook dat deze steviger is wanneer dit een doorgetrokken steunlijn is.
Verder zijn de signalen tegenovergesteld. Dus ketst de koers af op de onderzijde van de weerstandlijn, dan is dit een verkoopsignaal met de verwachting dat de onderzijde van het trendkanaal (de steunlijn) wordt opgezocht.

 

Retracement

Vaak vindt er eerst een retracement plaats. RetracementNadat de steun of weerstand wordt doorbroken en daarmee het trendkanaal wordt verlaten, zien we vaak dat de koers na uitbraak terugkeert naar dat niveau en dat dit voormalige niveau van steun of weerstand dan weerstand of steun is geworden. Dat klinkt ingewikkeld, echter de figuur hiernaast maakt eenvoudig duidelijk hoe in dit voorbeeld de weerstand een steun wordt.

De meest stevige steunlijn is een lijn die eerst weerstandlijn is geweest, maar wanneer doorgetrokken steunlijn wordt. Dit kan op veel manieren. Het mooiste is wanneer de weerstand wordt doorbroken. De koers zoekt dan vaak de weerstandlijn weer op. Indien de koers van de weerstandlijn opveert om verder te stijgen, is de weerstandlijn mogelijk een sterke steunlijn geworden. Mogelijk de basis van een nieuw trendkanaal!
 

The trend is your friend

Let wel, the trend is your friend ... totdat het trendkanaal doorbroken is. Vaak zijn er in een trend 3 tot 4 goede handelsmomenten. Meer is eerder uitzondering dan regel.
 

Enkele andere indicatoren dan het trendkanaal