Tom Lassing versus Douwe Westervaarder


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Douwe WestervaarderTom Lassing

 

Tom Lassing (Beursbox) interviewt Douwe Westervaarder (US Option Trader)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Mijn eerste belegging deed ik in 1996. Toen alleen in aandelen. Van opties had ik nog nooit gehoord.
Ik belegde wat in Nederlandse aandelen, met wisselend succes. De voornaamste beweegreden voor mij om te beleggen was vermogensgroei. Mijn familie spaarde veel en ik vroeg me als kind al af waarom mensen genoegen nemen met enkele procenten rente per jaar. Ik wilde mijn vermogen laten groeien in een hoger tempo.

Ik had toen nog geen idee van alle mogelijkheden die er zijn met opties. Met de nodige positieve ervaringen en leerervaringen op zak, begon ik me in 2008 te specialiseren in opties. Nu kan ik eigenlijk niet meer zonder opties. Handelen met opties is veiliger dan handelen in aandelen en je kan er uitstekende rendementen mee behalen.

In 2011 ontstond bij Martin Hendriks de behoefte om onze kennis en ervaringen te delen. Om de belegger meer bekend te maken met opties, om vooroordelen weg te nemen en om optiesignalen te geven, waarbij we laten zien wat wij doen. Dat leidde tot US Option Trader.
 

2. Wat is jullie recept om tot consistent rendement te komen?

In onze seminars laten we ons recept zien, dat bestaat uit drie stappen.

De eerste is het stellen van (financiële) doelen. Ieder bedrijf heeft targets. Dat geeft richting, koers, je weet waar je naar toe wilt en waar je het voor doet.
Zie je eigen beursactiviteiten als een business. Je eigen optiebusiness. En stel dus doelen.

Stap twee is het bewust werken aan je eigen mindset. Als emoties de baas over je zijn, dan ben je niet in control en dan kun je heel veel geld verliezen. Angst en hebzucht zijn emoties die iedereen ervaart tijdens het handelen. Je kan de baas worden over je eigen mind, je eigen beslissingen, door met jezelf een aantal cruciale afspraken te maken. Dat noemen wij Trading Principles. Ieder bedrijf kent regels, zo ook je optiebusiness. Dit geeft houvast voor het maken van weloverwogen en rationele beslissingen.

Als we de basis hebben gelegd – doelen en trading principles - dan gaan we aan de slag met opties.
We gebruiken technische analyse voor het selecteren van kansrijke aandelen, trackers en indices. Op de Amerikaanse beurzen zijn er op ieder moment ca. 7.500 kandidaten. Daar zoeken we de beste uit. We analyseren de marktrichting en gaan met de markt mee. Hierop nemen we optieposities in.

Onze klanten ontvangen twee keer per week 3 verschillende optiesignalen. Een positie om het momentum te pakken om snel goede winst te maken, met een zeker risico. Een strategie die minder risico bevat en een goede cash flow geeft en een relatief zeer veilige positie. We laten precies zien wat we doen, beargumenteerd met een stuk analyse.

Deze drie stappen komen ook terug in ons beeldmerk, het logo met de 3 geldpotjes.

Wat wij steeds merken, is dat beleggers vaak een aantal elementaire stappen overslaan voordat ze hun positie innemen. Tijdens onze seminars merken wij dat met name ervaren beleggers graag de grafieken en indicatoren met ons in willen duiken (wat we uiteraard doen) en soms wat lacherig doen over de psychologie van het beleggen.

80% van je beleggingssucces wordt bepaald door psychologie. De techniek om een positie in te nemen is maar een beperkt gedeelte. Aan deze laatste 20% besteden de doorsnee beleggers echter wel bijna de volle 100% van hun tijd. Wij leggen de basis, en gaan daarna door op de techniek.
 

3. Jullie hebben het vaak over ‘Keep it Simple’. Wat bedoelen jullie daar precies mee?

Er zijn met gemak 50 verschillende optiestrategieën te bedenken, en nog veel meer.
Wij zeggen: begin met één strategie of hooguit een paar, ga je die meester maken en ga er een goed rendement mee maken. Vaak is een eenvoudige call of put de juiste strategie om een mooi rendement op een positie te maken.

Begin ook met een beperkt aantal technische indicatoren. De voortschrijdende gemiddelden ten opzichte van de koers zeggen bijvoorbeeld al veel. Voeg een indicator als stochastics erbij en je bent al behoorlijk bezig met technische analyse. Hou het simpel. Je kan je ook laten helpen door ervaren experts. Dat is stukken goedkoper dan je eigen leergeld betalen op de beurs.

Begin met doelen stellen, trading principles en met basale analyses en strategieën. In die volgorde. Ontwikkel van daaruit nieuwe inzichten en bouw je optiebusiness stap voor stap op.

Ons motto “keep it simple” staat ook voor onze werkwijze. We beperken het jargon, en leggen zaken goed uit. We doen ons best om winstgevend handelen in opties voor iedereen die dat wil, begrijpelijk en mogelijk te maken. Omdat het voor iedereen ook echt mogelijk is, als je het voor jezelf simpel houdt.
 

4. Waarom beperkt US Option Trader zich tot alleen Amerikaanse opties?

Dat is voor ons een logische keuze, vanwege een aantal redenen.

Ten eerste, er is altijd keuze. De Amerikaanse beurzen hebben een gigantische keuze in aandelen, fondsen, indices. Elke dag meer dan 7.000 fondsen om uit te kiezen, en daarbij ook nog eens verschillende looptijden, uitoefenprijzen en strategieën.

Ten tweede sluit Amerika pas om 22:00 uur. Onze klanten kunnen in de avond hun posities innemen en volgen. Je kunt het gemakkelijk naast je reguliere werk doen.

Last but not least; wij maken gebruik van software uit de VS waarmee we onze technische analyse uitvoeren. Dit pakket bevat unieke gepatenteerde indicatoren, die ons helpen om slimme keuzes te maken.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Ik zou graag een paar basisprincipes willen meegeven.

Ten eerste: werk in de juiste volgorde de stappen bij vraag twee af en sla geen stappen over.
Stel doelen voor je eigen optiebusiness. Als je deze bereikt, ga een feestje vieren en wees dankbaar en gelukkig. Maak je niet druk om wat je eventueel meer had kunnen behalen. Alle concrete doelen staan in het teken van een aantrekkelijk einddoel, waar je alles voor doet. Maak dat scherp en visueel. Visualiseer je dromen op een vision board.

Ten tweede: spreek ook een aantal regels met jezelf af, die je op het juiste pad zetten en houden.
Bijvoorbeeld dat je met een bepaald rendement (bijvoorbeeld 2% consistent per maand) genoegen neemt en alleen posities inneemt met een winst/risicoverhouding van 2:1 en hoger.

Stap drie is concreet met opties aan de slag gaan. Een paar cruciale principes:

 • Ken jezelf en doe aan Money Management.
  Maak een verdeling tussen momentum trades en veilige trades. Bijvoorbeeld 20% om 80%. Waarbij 30% van de 80% gericht kan zijn op kortere termijn cash flow en de andere 50% op een bescheiden langere termijn (6-12 maanden) posities.
 • Start met paper trading.
  Uitproberen doe je niet met je eigen geld. Met een paper trading (virtueel trading) account kun je naar hartenlust al je ideeën testen. Gebruik met je echte geld alleen strategieën die je begrijpt en die je rendement opleveren. Behaal een paar maanden (papieren) rendement en ga dan pas verder.
 • Never change a winning team.
  Wij behalen bijvoorbeeld prima rendementen met short puts en covered calls. Die houden we erin. Beleggen moet saai zijn: elke maand een stukje rendement loont.
 • Werk altijd met vooraf ingestelde exit orders. Zowel profit take orders als strategieën om je risico te beperken; stops, trailing stops, protective puts enzovoorts.
 • Hou het simpel. Interessant doen is niet belangrijk. Rendement wel.
 • Hou je aan de afspraken met jezelf, in je eigen optiebedrijf.
 • Leer van ervaren experts. Je hoeft niet met je eigen geld het wiel uit te vinden.
   

Volgende interview: Douwe Westervaarder versus Louis Witte
Vorige interview: Jan Robert Schutte versus Tom Lassing