Terugblik op 2012


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Het jaar loopt ten einde en we kunnen concluderen dat het op economisch gebied een tumultueus jaar is geweest. Tegelijkertijd kunnen we gelukkig ook constateren dat 2012 voor de beleggers goed gezind was. Het is maar weer gebleken dat er geen middellijk rechtstreeks verband is tussen de financiële markten en de reële economie.

Er hebben zich dit jaar een aantal zaken voorgedaan die het waard zijn om hier nader te benoemen en te bespreken.

De rente-ontwikkeling heeft menigeen en ook mij verbaasd. In een aantal landen is de rentevergoeding die obligatiehouders ontvangen, lager dan de inflatie. Daarnaast wordt veelal door beleggers met geen of een lage risicopremie gerekend. Er worden door marktvorsers genoeg argumenten aangedragen die deze unieke situatie rechtvaardigen maar ik waarschuw de obligatiehouders dat de koersrisico’s voor obligaties groter zijn dan velen denken.

Na een heel jaar aangemodderd te hebben met de Griekse schulden en steeds pertinent ontkent te hebben dat er een kans was dat Europa een deel van de steun nooit meer terug zou ontvangen, is de politiek nu toch om. Zelfs Merkel geeft nu aan dat kwijtschelding een optie is. We zullen zien waar dit ophoudt maar het lijkt erop dat de kwestie Griekenland naar de achtergrond gaat verdwijnen. Laten we hopen dat de Europese politici geleerd hebben van Griekenland en niet weer dezelfde fouten maken met de problematiek in Spanje.

KPN is in 2012 knock out gegaan. CEO Blok heeft nooit kunnen vermoeden dat het jaar zo zou eindigen. Het eens zo degelijke bedrijf is aangeschoten wild en speelbal van speculanten, hedgefondsen, een Mexicaan en de media geworden. Ik zie nu kansen voor dit aandeel. Zeker in combinatie met opties (hoge premies) is het aandeel nu kansrijk.

De beursgang van Douwe Egberts is niet geworden wat door velen verwacht werd. Het was de bedoeling om er een Nederlands volksaandeel van te maken. Een ongunstig beursklimaat ronde de “emissie” gevolgd door een boekhoudfraude bij een Braziliaanse dochter, gooide roet in het eten. Er stapte wel een grote Duitse aandeelhouder aan boord. Gezien de positie en het verleden van deze investeerder zou het mij niet verbazen als er volgend jaar een fusie of bod op dit bedrijf komt.

Na alle schandalen van de laatste jaren in de financiële wereld werden we nu toch weer verrast door het Liborschandaal. Laten we hopen dat dit een van de laatste excessen is geweest waar de samenleving mee geconfronteerd is. Een schone, transparante en eerlijke financiële sector is een voorwaarde voor hernieuwde groei.

In de volgende, laatste column van dit jaar, ga ik in op de verwachtingen voor 2013.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven wel positie in KPN, maar geen positie in Douwe Egberts.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: