Sven Bouman versus Edward Loef


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Edward LoefSven Bouman

 

Sven Bouman (Saemor Capital) interviewt Edward Loef (LOEF)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben mijn carrière in het bankwezen begonnen in april 1985 als baliemedewerker bij een lokale Rabobank. Hier deed ik gelijk mijn eerste professionele ervaring op met beleggen en speculeren. Destijds noteerde de Amerikaanse dollar tegen de vier gulden. Ik herinner mij nog goed dat er destijds veel particulieren en collega’s guldens voor US dollars inwisselden om a la hausse te speculeren. Achteraf bezien onjuist, want de koers is sindsdien alleen maar gedaald.

Mijn belangstelling voor beleggingen werd gewekt op mijn verjaardag 19 oktober 1987. Op deze memorabele dag verloor de Dow Jones Index in één klap 22,6%. Mijn op de EOE-optiebeurs speculerende ooms vroegen aan mij om tekst en uitleg en ik had geen flauw benul. Wel herinner ik mij het ongeloof bij mijn collega’s van de beleggingsafdeling die geen tijd hadden om van mijn uitgedeelde saucijzen-broodjes te genieten. Een hele doos verdween onaangeroerd in de vuilnisbak. Deze ‘traumatische’ ervaring deed mij besluiten om in de dagen erna mij te gaan verdiepen in de beleggingsmaterie. Twee jaar later werd ik beleggingsadviseur en ben ik mij vrijwel direct gaan specialiseren in de beleggingsfilosofie van de technische analyse. Als kind bleek mijn talent vooral in de richting van ‘technisch tekenaar’ te tenderen.
 

2. Sinds 2010 heb jij je eigen beleggingsresearch bureau. Hoe bevalt het?

Ik heb na 16 jaar beleggingsadvisering en 5 jaar werkzaam als senior technisch analist besloten om mijn eigen weg te gaan. Bij mijn laatste werkgever – Theodoor Gilissen Bankiers in Amsterdam – kreeg ik weliswaar alle gelegenheid om mij verder te ontwikkelen, maar ik had de ambitie om een technische analyse fonds op te tuigen. Een eerste poging mislukte al in een vroeg stadium, omdat na de turbulente periode 2007-2009 op de beurs en veel spraakmakende debacles met beursfondsen beleggers kopschuw hadden gemaakt om een nieuw avontuur aan te gaan met iemand die geen ‘bewezen trackrecord’ had.

Met ingang van 1 januari 2013 gaat het nieuwe LOEF Technische Analyse Fund van start dankzij de hulp van een kleine marktpartij die gelooft in mijn aanpak. Ik wist van tevoren welke risico’s ik liep om onderwijl mijn brood als zelfstandig ondernemer te gaan verdienen met het blijven opstellen en publiceren van beleggingsresearch. Ik ben echter behoorlijk ‘rechtlijnig’ als het gaat om het realiseren van mijn ambities. De gemaakte stap naar het zelfstandig ondernemerschap was een logisch gevolg van mijn persoonlijke ontwikkeling en vertrouwen.

Met name dat laatste is fundamenteel van belang om iets te bereiken in het leven. Ik leer overigens nog steeds elke dag en houd van de uitdaging om het onbeheersbare te beheersen. Met een beetje geluk en een goed contact met iedereen geloof ik dat het mogelijk is om uiteindelijk te groeien in de rol van fundmanager. Ondertussen bevalt het mij prima om voor een groep belangstellenden in de technische analyse waardevolle werkzaamheden (research, lezingen, workshops) te verrichten.
 

3. In welke technische analyse techniek geloof jij het meest?

Ik ben absoluut een aanhanger van de klassieke technische analyse die op basis van historische koerspatronen een bepaalde voorspellende statistiek geniet. Ik geloof in de psychologie en het kuddegedrag van menselijk handelen op de beurzen op basis van mijn eigen ervaringen en successen. Toch is ook mij wel duidelijk geworden dat er regels wenselijk zijn om in geval van twijfel of juist zelfoverschatting(!) mijn eigen emoties bij het analyseren van trends in bedwang te houden.

Visuele studie komt bij mij nu echter op de tweede plaats, omdat ik zoveel verschillende trends in de financiële markten moet bijhouden. Daartoe maak ik nu primair gebruik van beleggingssoftware en geautomatiseerde handelsregels die mij exact vertellen waar de beurskoers zich bevindt in een cyclus. Om te beoordelen wat de richting en de kracht van een trend is, pas ik de verschillende technieken en indicatoren uit de technische analyse gecombineerd toe, want niets werkt altijd onder alle marktomstandigheden.

Ik geloof in trends en dus ik geloof in momentum. Ik combineer dus trendvolgende technieken en indicatoren die waarschuwen voor trendomslagen. Steeds meer raak ik overtuigd van het belang van tijdreeksanalyses, omdat op basis hiervan kansen kunnen worden berekend wat je kunt verwachten. Als je dat weet, dan ben je in ieder geval in staat om na te denken over onverwachte situaties ‘wat als’ en dat ook met voldoende vertrouwen toe te passen.
 

4. Wat is momenteel het grootste marktrisico?

Het grootste marktrisico volgens mij is de voortschrijding van de invloed van de electronische handel op de koersvorming. Ik zag met eigen ogen live op 6 mei 2010 hoe de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average in 20 minuten tijd bijna 1000 indexpunten inleverde. Recentelijk zagen we nog in augustus hoe market maker Knight Capital Group werd geconfronteerd met een computerfout en hieraan bijna ten onder ging. Alles wat mensen maken of verzinnen is feilbaar.

Omdat de snelheid van handelen eerder toeneemt dan afneemt ben ik bang dat vroeg of laat wereldwijd een nieuwe krach optreedt met mogelijk verstrekkende grensoverschrijdende gevolgen waar niemand iets aan kan doen. Het grootste marktrisico is eigenlijk de vanzelfsprekendheid waarmee mensen aannemen dat ze alles onder controle hebben. De geschiedenis leert keer op keer dat dit niet zo is.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Ik zou de lezers van dit interview op het hart willen drukken om toch vooral na te denken over wat nu precies de beweegreden is om te gaan beleggen of speculeren. Als je dat weet, dan moet je volgens mij ook een plan maken die antwoorden geeft op situaties waarmee je in praktijk geconfronteerd wordt. Probeer via money-management technieken (stop loss grenzen en position sizing) de risico’s beheersbaar te houden. Maar uiteindelijk is de zwakste schakel de belegger zelf. Ga daarom op zoek naar methoden of technieken die je begrijpt en waarin je gelooft. Dan komt het vertrouwen in wat je doet vanzelf. Lees het boek ‘The Disciplined Trader’ van Mark Douglas!

 

Volgende interview: Edward Loef versus Wytze Riemersma
Vorige interview: René Frijters versus Sven Bouman