Suzanne Band versus Hilco Wiersma


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Suzanne BandHilco Wiersma

 

Suzanne Band (Nobel) interviewt Hilco Wiersma (Add Value Fund)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben begonnen in 1997 op 19-jarige leeftijd als derivatenbroker bij Van Berkel Options. Bijna 15 jaar geleden kreeg ik via Sem van Berkel de kans om als trainee te beginnen op de Amsterdamse optiebeurs. Ik was van jongs af aan al erg geïnteresseerd in beleggen, ik was meer met aandelen en opties bezig dan met school. Thuis aan de keukentafel was beleggen een veel voorkomend gespreksonderwerp. Nu als fondsbeheerder van het Add Value Fund heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Beleggen is mijn passie, ik zou niet zonder kunnen.
 

2. Aan welke eigenschappen moet een goede fondsbeheerder voldoen?

Ik denk dat alles wat je uiteindelijk doet valt of staat met het plezier dat je in werk hebt. Naast natuurlijke eigenschappen zoals passie en gedrevenheid moet je ook beschikken over visie, kennis en ervaring. Daarnaast is discipline erg belangrijk om je beleggingsstrategie uit te voeren en je niet af te laten leiden door de waan van de dag.
 

3. Wat vind je het leukste aan je werk?

Elke dag is weer onvoorspelbaar. Het is mijn taak als fondsbeheerder om de valkuilen te voorkomen en te beleggen in ondergewaardeerde groeiondernemingen die waarde creëren voor de aandeelhouders. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Ondernemingen grondig analyseren en de fundamentele ondernemingswaarde bepalen vind ik een van de leukste dingen van mijn werk, het is een continu proces waarbij veel aspecten samenkomen. Bedrijfsbezoeken en gesprekken voeren met het management is daarbij een belangrijk onderdeel. Dat is essentieel en erg leerzaam – een één op één gesprek met een goede topman van een beursgenoteerde onderneming – daar kan geen Harvard tegenop.
 

4. Hoe kan het dat jullie het zo veel beter doen dan de rest. Wat is het geheim achter jullie succes?

Het klopt inderdaad dat wij de afgelopen 5 jaar ten opzichte van Nederlandse marktindices en vergelijkbare aandelenbeleggingsfondsen tussen de 30 en 55% beter hebben gedaan. Deze outperformance is te danken aan onze beleggingsfilosofie en strategie. Daarnaast zijn we erg gefocust en kennisgedreven. Wij investeren uitsluitend in beursgenoteerde Nederlandse small- en midcaps. Uit een beleggingsuniversum van circa 75 ondernemingen proberen wij in een vroeg stadium van de S-curve te investeren in ondergewaarde groeiondernemingen. Daarbij hanteren wij 3 kernpijlers: winstgroei, waardecreatie en duurzaam dividend.
 

5. Welke informatie wil je graag aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleggen gaat gepaard met risico, maar risico ontstaat door niet te weten wat je aan het doen bent.
 

Volgende interview: Hilco Wiersma versus Ramon Heusen
Vorige interview: Hans Kooijman versus Suzanne Band