Superbowl indicator voorspeller S&P500?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Erik Aalbers

Op 7 februari aanstaande vindt voor de 50e keer de finale van de Superbowl plaats, deze keer in Santa Clara (California). En dan hebben we het uiteraard over American Football. De Superbowl is de finale tussen de winnaar van de American League (AFC) en de National League (NFC) en een van de absolute hoogtepunten in de Amerikaanse sport. Ook commercieel gezien is dit een groot event: de prijzen voor reclamezendtijd in de pauze beginnen bij ongeveer € 100.000,-. Per seconde welteverstaan.

Onder beleggers heeft de Superbowl finale ook bijzondere aandacht, en wel om de volgende reden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de winnaar van de Superbowl iets zegt over of de Amerikaanse aandelenmarkt in dat jaar met een positief of negatief rendement afsluit. Wanneer een team van de NFC de Superbowl wint, is de kans groot dat de S&P500 een positief rendement laat zien, terwijl wanneer een AFC team de eindstrijd wint, de kans op een slecht jaar voor de S&P groter is.

De Superbowl indicator is dus als volgt:

  • als een NFL team wint, gaat de S&P500 positief het jaar uit
  • als een AFL team wint, gaat de S&P500 negatief het jaar uit

Tot nu toe is de finale dus 49 keer gehouden. In die 49 edities was de Superbowl indicator in 39 situaties juist. Een opmerkelijk hoog percentage van bijna 80%! De correlatie tussen positief rendement voor de S&P500 en winst van een NFL-team is dus erg hoog. Daar komt nog bij dat wanneer een NFL team wint, het gemiddelde rendement ongeveer 11,3% op jaarbasis was voor de S&P500, en wanneer een AFL-team wint het rendement licht negatief was.

Maar, hoor ik u nu denken, de S&P heeft meer positieve dan negatieve jaren gehad in de afgelopen 49 jaar. Dat klopt: in 36 van de 49 jaren behaalde de S&P500 een positief rendement. En in 34 van de 49 jaren won een NFL team. Beide events kwamen in 28 jaren tegelijk voor. Het feit dat er een correlatie zit tussen de beide data, betekent overigens niet dat er ook een causaal verband is.
 

Verschil correlatie en causaliteit

De Superbowl indicator lijkt dan ook een typisch voorbeeld van hoe beleggers correlatie en causaliteit door elkaar halen. Als je maar lang genoeg zoekt in data, kun je altijd wel twee dataseries vinden die in hoge mate gecorreleerd zijn, maar geen causaal verband hebben. In de literatuur wordt dit ook wel data-mining genoemd. Het verband tussen de winnaar van de Superbowl en het rendement op de S&P500 lijkt dus niet echt een causaal verband te hebben, maar meer gebaseerd te zijn op ‘gewone’ correlatie van data.
 

Did Joe Montana save the Stockmarket?

Overigens heeft in 1989 het gerenommeerde Financial Analysts Journal zelfs een artikel gewijd aan de Superbowl indicator met de titel “Did Joe Montana save the Stockmarket?”, waarin verwezen wordt naar een score door Joe Montana in de laatste seconden van de wedstrijd waardoor zijn team (San Francisco, een NFL team) won. En de aandelenmarkt steeg dat jaar uiteindelijk 27%.

De Superbowl indicator lijkt dan ook vooral voer voor de pers te zijn in aanloop naar de finale van de wedstrijd, en weinig waarde te hebben waar het gaat om het causale verband tussen de winnaar en het rendement op de S&P500.

Voor de volledigheid: de finale van 2016 gaat tussen de Denver Broncos (AFL) en de Carolina Panthers (NFL). Gezien de beursontwikkelingen van dit jaar tot nu toe, zou het goed zijn als de Carolina Panthers winnen. Dan maken we tenminste nog de meeste kans op een goed rendement voor de S&P500 over 2016.


Drs Erik Aalbers RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan “Andreas Capital” (www.andreas-capital.com) en is eigenaar van “Aalbers Financial Services”. Deze op persoonlijke titel geschreven column dient uitsluitend als achtergrondinformatie en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: