Straddle short


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

De straddle short is eigenlijk het tegenovergestelde van de straddle long. U verwacht dat de koers van het onderliggende aandeel de komende weken grofweg op hetzelfde punt blijft. U opent een short straddle om te profiteren.
 

Straddle short openen

De short straddle opent u door een call optie en een put optie te schrijven met dezelfde uitoefenprijs en looptijd.
 

Voorbeeld straddle short

Afbeelding straddle shortOm het geheel duidelijker te houden gaan we dezelfde positie schrijven als we bij de long straddle hebben gekocht. We verkopen dus nu:
Call XYZ jul 6,60 en ontvangen € 0,65 aan optiepremie
Put XYZ jul 6,60 en ontvangen € 0,65 aan optiepremie
Totale premie die we hebben ontvangen is € 1,30
 

Rendement straddle short

Winst maken doen we nu wanneer de koers van aandeel XYZ onder de € 7,90 en boven de € 5,30 blijft. In de grafiek van de straddle short is dit het gebied in de punt, boven de horizontale as die de koers van XYZ aangeeft. De maximale winst is de ontvangen premie, in dit geval € 1,30.
 

Risico straddle short

Is de koers van XYZ hoger dan € 6,60 dan krijgen we een assignment op de call optie. Is deze lager, dan krijgen we een assigment op de put optie. Daar zit het risico (overigens is met de short strangle dit risico lager).

Daalt de koers sterk, dan moeten de aandelen afgenomen worden. Zoals gezegd onder de € 5,30 betekent dat verlies. En dat kan aardig oplopen, maar is gelimiteerd tot de uitoefenprijs minus de ontvangen premie.

Dat verlies kan onbeperkt groot worden bij een koersexplosie tot ver boven de € 7,90. Vandaar dat call opties schrijven zonder de onderliggende waarde te bezitten slechts voor enkele partijen is toegestaan.
 

Bekijk ook deze optiestrategieën: