Straddle long


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

U verwacht een verandering van de beurskoers van een aandeel. Stijging of daling bent u niet zeker van. Wel meent u dat het best een stevige koersverandering wordt. U wilt van de koersstijging of koersdaling profiteren. Dat kan, via de straddle long.
 

Opbouw straddle long

De long straddle bestaat uit een gekochte call optie en gekochte put optie, met dezelfde looptijd en dezelfde uitoefenprijs. Dit betekent dat u winst kan gaan maken zodra de koers daalt of stijgt.
 

Voorbeeld straddle long

Straddle longWe verwachten bijvoorbeeld naar aanleiding van bekendmaking van jaarcijfers half mei een grote koersuitslag op het aandeel XYZ. Met die gedachte kopen we op 1 mei:
Call XYZ jul 6,60 en betalen € 0,65 aan optiepremie
Put XYZ jul 6,60 en betalen € 0,65 aan optiepremie
Totale premie is derhalve € 1,30

Willen we winst maken, dan moet op de expiratie in juli de koers van het aandeel XYZ of hoger dan € 7,90 of lager dan € 5,30 staan. Op tussentijdse bewegingen telt ook de verwachtingswaarde nog mee en kunnen we al eerder winst maken. Uitgaande van de koers op expiratie staat bovenstaande in de grafiek rechts afgebeeld.
 

Rendement straddle long

Uit de grafiek blijkt dat het rendement oneindig kan zijn bij een koersstijging. Bij een koersdaling bent u gelimiteerd op € 5,30.

U begrijpt dat dit vrijwel een utopie is. Niet alleen omdat u gelimiteerd bent in tijd. Bij laatstgenoemde namelijk zou het aandeel waardeloos zijn geworden. Er zijn best voorbeelden die de mogelijkheid aantonen, maar de kans is erg gering.

Wel zijn er goede rendementen te behalen met deze strategie.
 

Risico straddle long

U moet overtuigd zijn van de koersverwachting rond het aandeel XYZ. Per straddle investeert u namelijk € 1,30 (x 100, zie opties). Deze investering kunt u geheel kwijtraken, wanneer de koers op € 6,60 blijft staan tot en met de derde vrijdag in juli.

Wilt u een lagere investering, dan kunt u een strangle long overwegen. Let op, want het risico van die strategie is ook anders!
 

Bekijk ook deze optiestrategieën: