Stop-loss order


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Er zijn meerdere manieren om winst en verlies nemen automatisch uit te voeren. Zo zou u bijvoorbeeld een stop-loss order in kunnen leggen met een vaste limiet om te kopen of te verkopen. Stel dat u een aandeel in bezit heeft dat momenteel € 20 noteert. U verwacht dat het aandeel nog gaat stijgen, maar mocht dit niet het geval zijn, dan wilt u wanneer de koers onder de € 19 komt dat het aandeel verkocht wordt. U geeft dan een stop-loss limiet van € 19.

Stop-loss en trailing stop-lossLet hierbij op dat u wel een stop-loss order opgeeft. Want wanneer u een gewone order opgeeft om te verkopen op een limiet van € 19, dan zal deze bij een koers van € 20 meteen uitgevoerd worden op een koers die kan variëren van € 19 tot € 20.

Trailing stop-loss order

Een andere vorm is een trailing stop-loss order. Na het opgeven van een trailing stop-loss order om te verkopen beweegt bij een stijgende koers van het effect uw verkooplimiet mee naar boven op een door u ingestelde waarde vanaf de koers. Conform bovenstaand voorbeeld zou dit dan € 1 kunnen zijn. Dus stel dat de koers van het aandeel stijgt naar € 21, dan wordt de nieuwe limiet € 20. Wanneer de koers van het effect daalt, staat de limiet vast.

Zolang die stop-loss limiet niet wordt geraakt, zal de positie niet gesloten worden. Dus wanneer de koers van het effect dan alsnog weer stijgt, stijgt uw verkooplimiet nog steeds mee. Raakt de koers van het effect de limiet, dan komt uw order voor uitvoering in aanmerking.

Bij een kooplimiet in een trailing stop-loss order is dit vice versa.
 

Gerelateerde informatie: