Stock split


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

De verhandelbaarheid van aandelen is van strategisch belang voor bedrijven. Bij een te lage koers zijn de aandelen pennystocks. Een kleine koersverandering is procentueel heel groot. Dat is niet de wens van de effectenbeurs, omdat dit ook speculatie oproept. Een te hoge koers maakt het aandeel minder interessant voor een grote groep beleggers. Dat kan weer nadelig zijn bij het aantrekken van nieuw kapitaal.

Op de pagina beleggen in aandelen leest u waarom ook voor de belegger de verhandelbaarheid van belang is.
 

Stock split

Het kan daarom voorkomen dat een bedrijf besluit tot splitsing van aandelen, een stock split. Wanneer een aandeel bijvoorbeeld € 270 noteert, zal er minder belangstelling voor zijn dan wanneer dit € 30 is. Er vindt in dit voorbeeld een aandelensplitsing 9:1 plaats. Voor één aandeel krijgt u negen nieuwe terug. En de koers wordt vanzelfsprekend gedeeld door negen.
 

Reverse stock split

Zoals gezegd kan het ook nodig zijn om een hogere koers te noteren. Stel u heeft een aandeel dat € 0,25 waard is. Dat is vanuit strategisch oogpunt voor een bedrijf niet goed. Via een reverse stock split levert u 20 aandelen in, waar u 1 aandeel van € 5 voor terug krijgt. De verhouding is dan 1:20.
Een reverse stock split is dus eigenlijk geen splitsing van aandelen, maar een samenvoeging van een aantal aandelen tot 1 aandeel.