Steven Faber versus Peter van Galen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Steven FaberPeter van Galen

 

Steven Faber (CapitalatWork) interviewt Peter van Galen (Servatus)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1989 heb ik de eerste schreden gezet in het beleggingsvak. Hoewel geschoold als jurist, heb ik tijdens mijn studententijd altijd al een bovengemiddelde interesse gehad in alles wat met de beurs te maken heeft. Dit uitte zich onder andere ook in het oprichten van een beleggingsstudieclub. Met name de dynamiek van de financiële markten intrigeerde me bijzonder.

Na een lange periode bij Van Lanschot Bankiers, waar ik de laatste jaren als concerndirecteur eigenlijk steeds verder verwijderd werd van het effectenvak en het directe contact met klanten, heb ik ruim vijf jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken om met een oud-collega Servatus Vermogensmanagement te starten. Hierin konden we echt ons eigen bedieningsconcept en beleggingsfilosofie vorm geven.
 

2. Wat vind jij de belangrijkste eigenschap voor een goede vermogensbeheerder?

Een belangrijke eigenschap voor een goede vermogensbeheerder is naar mijn overtuiging de kunst van het op je handen kunnen blijven zitten. De financiële markten kenmerken zich door volatiliteit die vaak voortkomt uit emotie. Wanneer je je hierdoor niet van de wijs laat brengen, maar vasthoudt aan de lange termijn doelstellingen en visie, behaal je uiteindelijk de beste resultaten.

Dit is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, want een ander kenmerk van dit vak is dat er enorm veel storytelling is, en je dus elke dag weer opnieuw wordt verleid met argumenten die je lange termijn visie ter discussie stellen.
 

3. Hoe kijk jij aan tegen de huidige wet- en regelgeving?

Het beleggingsvak brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Je neemt beslissingen die bepalend zijn voor het kunnen realiseren van de doelstellingen van je relaties. Omdat de financiële markten natuurlijk de nodige complexiteit kennen, is het van belang dat relaties er op kunnen vertrouwen dat alles ook goed geregeld is.

Voor een onafhankelijke partij als Servatus geldt bovendien dat strengere wet- en regelgeving er ook voor heeft gezorgd dat er meer sprake is van een ‘level playing field’. Doordat er steeds meer transparantie wordt vereist met betrekking tot de volledige kostenbelading die gepaard gaat met vermogensbeheer, kunnen we ons nu positief onderscheiden met ons beleggingsbeleid, waarin we uitsluitend gebruik maken van indextrackers. Hierdoor kent onze dienstverlening een relatief zeer lage TCO (Total Cost of Ownership).
 

4. Van wie heb je het meeste geleerd/wie is jouw grote voorbeeld?

Tijdens mijn eerste functie als junior vermogensbeheerder bij de toenmalige Kas-associatie werd ik ingeleid in het effectenvak door een zeer ervaren rot in het vak, die vlak voor zijn pensioen stond en veel plezier had in het overbrengen van zijn kennis. Gedurende anderhalf jaar heb ik een fulltime ‘training on the job’ gehad. Deze man heeft mijn enthousiasme voor het vak nog verder vergroot en een basis verschaft waar ik in mijn verdere loopbaan veel profijt van heb gehad.

Een groot voorbeeld van iemand in dit vak vind ik John Bogle. Hij is de founder van Vanguard en is er in geslaagd om in de toch traditioneel actieve fondsenwereld zijn eigen beleggingsovertuiging - de superioriteit van indexfondsen - op velerlei manieren voor het voetlicht te brengen. Bovendien heeft hij op basis van deze overtuiging uiteindelijk ook één van de meest succesvolle bedrijven uit de fondsenindustrie opgebouwd.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Een boodschap die ik aan de bezoekers van BeursEffecten zou willen meegeven, is om bij de selectie van beleggingsfondsen vooral ook na te denken wat je beoogt.

Kies je er bewust voor om een beheerder te kiezen die tracht om het beter te doen dan de markt, of beoog je om met je belegging te participeren in de ontwikkeling van de markt? De laatste keuze is beduidend goedkoper en kent een beduidend grotere waarschijnlijkheid qua realisatie van hetgeen je beoogt. Voor mij is deze keuze evident, ik kies voor de zekerheid van indextrackers.
 

Volgende interview: Peter van Galen versus Ben Labohm
Vorige interview: Hans Wilton versus Steven Faber