
Het El Niño weerpatroon zwelt langzaam aan en lijkt de komende maanden sterker te worden en aan te houden tot in het tweede kwartaal van 2016. Het is zelfs mogelijk dat het de sterkste El Niño wordt sinds de metingen iets meer dan een halve eeuw geleden gestart zijn.
In een normale situatie is het oppervlaktewater in de Stille Oceaan aan de kant van de Verenigde Staten en Zuid Amerika kouder en aan de kant van Indonesië en Australië warmer. Deze situatie wordt in stand gehouden door de wind die vanuit het oosten naar het westen waait.
Tijdens een El Niño situatie neemt de kracht van de wind af en warmt het water aan de kust van de VS en Zuid Amerika op. Dit veroorzaakt andere weersomstandigheden in zowel Centraal Amerika als in Indonesië. In Australië en Indonesië valt bijvoorbeeld minder regen, terwijl er veel meer regen valt in Zuid Amerika met overstromingen tot gevolg.
Deze veranderende situatie, die zich gemiddeld elke 3 tot 7 jaar voordoet, is van grote invloed op landbouw en daardoor grondstoffenprijzen. Ter illustratie geef ik in de tabel de basisverwachtingen weer van het ETF Securities Research team en het effect van El Niño op enkele individuele grondstoffen. Een hogere prijs betekent in dit geval dat de oogsten tegen zullen vallen en er daardoor meer schaarste ontstaat met een hogere prijs tot gevolg.
Een van de voorbeelden die ik iets verder toelicht is suiker. De afgelopen jaren zijn de groei- en oogstomstandigheden voor suiker gunstig geweest, wat tot overproductie heeft geleid. De prijs van suiker is hierdoor gedaald. Op dit moment staat de suikerprijs zo’n 25% lager dan een jaar geleden en 40% lager dan 2 jaar geleden. India is ’s werelds op een na grootste producent van suiker. Het El Niño weerfenomeen zorgt echter voor veel minder regenval in India tijdens de Monsoon; het regenseizoen. Hierdoor kunnen de reservoirs voor irrigatiesystemen niet op peil gebracht worden, wat betekent dat de komende oogst aanzienlijk minder suiker zal opleveren.
In het algemeen hebben veel landbouwgrondstoffen goede groei- en oogstomstandigheden gekend de afgelopen jaren. El Niño zou deze situatie in gevaar kunnen brengen met hogere voedselprijzen tot gevolg.