Sterke AEX belangrijk voor indexbeleggers


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

Vorige maand werd de beurswereld verrast met het bericht in het FD dat TOM, The Order Machine, de grootste concurrent van Euronext voor wat betreft de handel in opties en aandelen, een eigen index wil stichten. De reden, volgens het FD:

"Wij denken dat er behoefte is aan een nieuwe index, omdat de AEX steeds meer buitenlandse fondsen herbergt die geen band hebben met Nederland'', aldus Willem Meijer, de topman van TOM.
 

Wanneer ik even niet luister naar vervelende criticasters die beweren dat er commerciële motieven aan dit initiatief ten grondslag liggen (TOM en Euronext zijn al jaren slaags over het gebruik van bijvoorbeeld het AEX-tickersymbool), maar het idee op zijn merites beoordeel, kan ik TOM alleen maar gelijk geven. Ik zou zelfs nog een stapje verder willen gaan. In deze tijd, waarin grenzen soms opeens wegvallen, is het van belang dat beleggers weten waar ze aan toe zijn. Ik stel daarom voor dat de nieuwe TOM-index niet alleen uit louter Nederlandse bedrijven bestaat, maar dat die bedrijven ook hun hoofdkantoor in Nederland moeten hebben, een Nederlandse CEO aan het bewind moet hebben en vooral geen halve notering in een ander vreemd land mogen hebben. Daarnaast wil ik een free float die volledig op de Nederlandse beurs genoteerd is.
 

Met de stofkam

Gaan we er eens even met de stofkam doorheen, dan kunnen we Gemalto (nooit van gehoord), Mittal en OCI, naar het idee van TOM, natuurlijk meteen skippen. Gemalto rap terug naar Frankrijk en Mittal naar de Sensex. Air France/KLM en Unibail-Rodamco zijn Frans, dat weet iedereen. Wegwezen dus. Trouwens, vastgoed is een vermogensklasse op zich, dus Corio kan ook de deur uit. Dan hebben we nog een drietal bedrijven dat met de Engelsen heult. Zeg maar dag tegen Unilever, Koninklijke Olie en Reed Elsevier. Foetsie met deze overzeese fondsen. We willen volbloed Nederlandse bedrijven.

Ziggo is overgenomen door de eigenaar van UPC en dat bedrijf heeft ons al genoeg gekost. Ziggo neemt vrijwillig afscheid. Van de man van de moeder van de zus van mijn vrouw hoorde ik dat SBM Offshore, ooit een stukje Hollandse folklore, zijn hoofdkwartier in godbetert Monaco heeft opgeslagen. Ja, dat willen we allemaal wel, daar heb je geen smeergeld voor nodig. Weg ermee. Die koers is trouwens ook niet om over naar huis te schrijven.

Over free float gesproken, Heineken wordt gecontroleerd door Heineken Holding en dat is weer van Freddy Heineken’s dochter. Zij woont in Londen en überhaupt hebben Heineken-aandeelhouders niets te vertellen. Heineken krijgt permissie om te vertrekken.

DSM wil zijn productie overhevelen naar Azië, weinig vaderlandslievend. Einde verhaal voor DSM. Ik vermoed zomaar dat Akzo dezelfde intenties heeft, dus die sturen we met DSM mee. Vraag maar een notering aan in China, als je daar dan zoveel denkt te verkopen.

Blijft er dan niets over? Jawel, kijk bijvoorbeeld naar ING, dat bijna al zijn buitenlandse activiteiten in de ramsj heeft gedaan. Bravo ING, jij blijft. Philips, met een traditie van echte Nederlandse topmannen, houden we er ook in. Randstad, PostNL, prachtige Nederlandse namen, blijvertjes dus.

Als we dat aanvullen met wat kleiner spul uit de AMX krijgen we een prachtige, volbloed Nederlandse aandelenindex waar beleggers hun vingers bij af kunnen likken. En o ja, ik heb ook al een naam voor deze index. De Mickey Mouse-20. Mogen ze in tegenstelling tot de naam AEX, gratis van mij gebruiken.
 

Opkomst indexbeleggen

Maar, even alle gekheid op een stokje, een kwalitatief sterke index is natuurlijk vooral nu, met de niet te stuiten opkomst van het indexbeleggen, enorm belangrijk. Er rust een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de ontwerpers van indices. Een index moet een representatieve weergave zijn van ‘s lands beursklimaat. Maar daarnaast ook meer en meer een betrouwbaar beleggingsinstrument waar men goed in beleggen kan. Wat dat betreft is er op de samenstelling van de AEX in het verleden wel het een en ander aan te merken. Die 700 punten van begin deze eeuw zien we voorlopig niet terug, terwijl de Amerikaanse indices bijvoorbeeld alweer nieuwe highs aan het neerzetten zijn. Euronext met haar sterke merk AEX, wat voor Nederlanders een baken voor de beurs is, zal dus moeten zorgen voor een strengere selectie aan de poort. Als ze dat consequent doet, heeft ze van een nieuwe index weinig te vrezen. Daarvoor is de naam AEX simpelweg te sterk.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: