Sparen of toch maar beleggen?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Peter Vonk

In een eerdere column schreef ik al over de inflatie die ons vermogen doet uithollen. Deze situatie is sindsdien alleen nog maar erger geworden. ‘Veilige’ staatsleningen met korte looptijd geven op dit moment een negatief rendement. De inflatie is verder opgelopen tot 2,9% en het eind lijkt nog niet in zicht. ‘Grote beleggers zien inflatie oplopen tot 4% a 5%’ zo kopte een bericht in het FD op 24 oktober j.l. Waakzaamheid is dus geboden.

De trouwe spaarder wordt gestraft en ontvangt een negatieve ‘reële’ rente (dat is de rente die overblijft als we de rentevergoeding die we ontvangen van de bank corrigeren voor de inflatie). Niet voor niets wordt steeds meer gezocht naar mogelijke alternatieve beleggingen voor de van oudsher veilig geachte staatsleningen.

Daarnaast zien we ook in aandelen dat steeds meer de nadruk gelegd wordt op dividend genererende aandelen. Het uitkeren van een (stevig) dividend wordt gezien als teken van vertrouwen van het bedrijf en is de beloning die je als trouwe aandeelhouder ontvangt voor het in bezit hebben van de aandelen. Niet alleen in de ons bekende landen zoals Europa en Amerika, maar ook steeds verder daarbuiten wordt hier steeds meer op gelet.

Diverse partijen introduceren beleggingsfondsen die gericht zijn op aandelen uit een bepaalde regio die een hoog dividend betalen. Zo introduceert Intereffekt, vooral bekend van de diverse fondsen die gericht zijn op de opkomende en frontiermarkten zoals Japan, Brazilië, Afrika en Vietnam, op 14 november het “Intereffekt Global Frontier High Dividend Equity” fonds. Dit fonds zal worden beheerd door de fundmanagers van Intereffekt onder leiding van Wytze Riemersma. Het doel van het fonds is om een hoog dividend en vermogensgroei te realiseren door te beleggen in een breed gespreid mandje in aandelen van landen waar over het algemeen de particuliere belegger nog weinig kennis van heeft. Denk hierbij aan landen zoals Egypte, Kazachstan, Kenia, Pakistan, Qatar, Roemenië, Sri Lanka en Vietnam. De verwachting is dat het fonds circa 6-8% dividend op jaarbasis zal genereren. Daarnaast profiteert het fonds van eventuele toekomstige waardestijging van buitenlandse valuta’s en de toename van het aantal buitenlandse investeerders in deze regio’s. Feitelijk staat beleggen in dit soort regio’s nog in de kinderschoenen. Het beleggingsuniversum van dit fonds bestaat uit 40 landen en 5825 aandelen. De beheerder zal zijn keuze beperken tot circa 70 à 90 aandelen in portefeuille.

Of dit fonds past in uw portefeuille qua risicoprofiel en beleggingsdoel kunt u het best zelf beoordelen, samen met uw beleggingsadviseur. Ik zie dit echter als een mooie kans om met een brede spreiding, dus met een acceptabel risico, te kunnen profiteren van een markt die nog relatief onontgonnen is waarbij het dividend in ieder geval ruimschoots voldoende is om uw vermogen in stand te houden.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemd beleggingsfonds.
Beheerklanten van Trustus Capital Management kunnen het fonds in portefeuille gaan krijgen.

 

Peter Vonk is vermogensbeheerder bij Trustus Capital Management te Leiden, trustus.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: