Soort transacties opties


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Wanneer u gaat handelen in opties of reeds een positie heeft, kunt u de volgende optietransacties opgeven op de optiebeurs:

  1. Openingskoop (open buy); uw actie om de positie te openen is het kopen van opties. Deze positie noemt men een long positie. Ongeacht of het om een put of een call gaat. Terwijl u met een put verwacht dat de koers gaat dalen. Dit komt omdat schrijven wordt gezien als short positie.
  2. Sluitingsverkoop (close sell); uw actie om de positie te sluiten is verkopen van de optiecontracten.
  3. Openingsverkoop (open sell); uw actie om de positie te openen is het verkopen van opties. U gaat hier schrijven, een short positie dus. Ongedekt schrijven of naked short selling is schrijven zonder dat u de aandelen die u mogelijk moet leveren daadwerkelijk bezit. Dit soort transacties is niet altijd toegestaan voor particulieren, gezien de hoge risico's.
    Het ongedekt schrijven van een putoptie mag wel. Dit is ten opzichte van aandelenbezit per definitie het geval. Wel kunt u de positie afdekken met een gekochte put met dezelfde of langere looptijd en een hogere uitoefenprijs. Het maximale verlies is in het ergste geval hoog, maar gelimiteerd. Wel zult u bij ongedekt schrijven een borgstelling moeten leveren. Dit noemt men een margin verplichting. Meer over gedekt en ongedekt schrijven leest u in optie strategie.
  4. Sluitingskoop (close buy); uw actie om de positie te sluiten is de optiecontracten terug te kopen
  5. Uitoefenen (exercise). Dit doet u wanneer er intrinsieke waarde aanwezig is, en de verwachtingswaarde nihil is.
     

Andere kenmerken opties: