Sleeptouwtje


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Amerika neemt de wereld op sleeptouw, althans op rentegebied zo lijkt het. De Fed heeft de marge waarbinnen de federal funds rate mag bewegen met een kwartje verhoogd tot 0,50%-0,75%. De rente op Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 2 jaar liep op naar 1,28%, het hoogste punt in 7 jaar tijd. De langere rentes lopen ook op, 10 jaar Treasuries geven nu een nominaal rendement van 2,60%. De EUR verzwakte ten opzichte van de USD tot 1,0488. Voor de eerste keer sinds juli waren de Fed-bestuurders unaniem in hun besluit. De verwachting is dat de Fed de rente in 2017 nog 3x met een kwartje verhoogt. De volgende vergadering staat gepland voor 31 januari 2017, zonder persconferentie en economische vooruitzichten. Op 14 maart komt de Fed bijeen voor een uitgebreidere sessie met persconferentie.
 

Neue Mark

De hogere rentes in de VS weerspiegelen de toegenomen groeiverwachting van de Amerikaanse economie. Trump trekt de portemonnee, niet zijn eigen, maar die van de obligatiebelegger; lagere belastingen en investeringen in de infrastructuur moeten de bedrijvigheid aanjagen. Met een lage werkloosheid en inflatie die richting de 2% kruipt, kan de Fed niet anders dan de rentes verhogen van hun abnormaal lage niveaus. De renteverhogingen in de VS zorgen voor een opwaartse druk op rentes elders. Toch is de rentedynamiek in de Eurozone niet te vergelijken met die in de VS. De rentes in de Eurozone weerspiegelen niet de groeipotentie van de Eurolanden. Duitsland bijvoorbeeld kan de economische prestaties van de VS prima bijbenen, maar heeft een 10 jaars rente van 0,35%, Italië geeft voor die looptijd 1,83% rendement. Dit heeft niets met groeipotentie te maken. In de Financial Times staat een aardige column, hierin worden de Duitse staatsobligaties als een goedkope optie gezien. Normaal gesproken loopt een optie waar je niets aan hebt naar nul en verdampt de betaalde premie. De Duitse 10 jaar staatsobligatie geeft nog een klein rendementje en lost vrijwel zeker op pari af. Echter, als de Eurozone uit elkaar valt en de Duitse obligaties worden afgelost in Marken krijg je veel meer, want de Neue Mark zal veel sterker zijn dan de Euro. Italië daarentegen zal een veel zwakkere munt dan de Euro krijgen, 150 basispunten risicopremie tussen Duitsland en Italië is weinig in dat opzicht.
 

Duitse en Italiaanse rentes versus Amerikaanse rente

Als we het positief bezien – de Eurozone blijft een geheel – dan kunnen we ook stellen dat de Duitse en Italiaanse rentes steeds meer convergeren en we op weg zijn naar één Eurorente die ergens in het midden zal liggen. Zie hieronder een grafiekje dat de Duitse en Italiaanse rentes afzet tegen de Amerikaanse. Het verschil tussen de VS en Duitsland is op het hoogste punt in 10 jaar aanbeland, sinds de crisis is de trend dat het Duits-Amerikaanse verschil toeneemt. Het verschil tussen Italië en de VS is lager dan 10 jaar geleden, maar nauwelijks veranderd ten opzichte van 2008.

Rente 10 jaar duitsland-italie minus 10 jaar rente VS

Het is het bekende verhaal dat in een klas met slimme en domme leerlingen niet iedereen slimmer wordt, maar juist dommer. Als de Eurozone overleeft, economisch gezien is dat moeilijk, maar politiek gezien een must, dan zal de optiepremie die in de Duitse rente zit eruit lopen en loopt de Duitse rente wel op, in dat geval zelfs meer dan de Italiaanse. Hoever de Duitse - maar ook Nederlandse - vrijgevigheid gaat, hangt af van de politici, maar die worden gekozen door de bevolking en die is in meer geïnteresseerd dan het renteverschil tussen landen. Het renteverschil weerspiegelt het sentiment op de obligatiemarkten, maar niet het sentiment op de kerstmarkt, in het voetbalstadion, de Europese huiskamers, of in de rij voor de arbeidsbureaus. Komend jaar wordt dan ook een spannend jaar. Als Amerika teveel gas geeft knapt de sleepkabel, als in Europa een land op de rem trapt ook. Valt het aan beide kanten van de oceaan wel mee, dan hangt het kabeltje er slapjes bij eind volgend jaar. Hier hebben we het over de oude wereld. China is economisch ook een zwaargewicht en Rusland laat zich bij gebrek aan economische kracht militair en cyberair gelden; hopelijk wordt de cocktail minder giftig gedronken dan hij wordt opgediend.

Enfin, we hebben het te doen met de Euro. Zelfs met die munt daalt onze werkloosheid. Vanochtend maakte het CBS trots een werkloosheidspercentage van 5,6% bekend. Straks hebben we nog echt immigranten nodig om alle vacatures te vullen. Dachten we dat de Britten onze baan niet meer in zouden pikken, lezen we vanochtend dat nota bene de minister van Brexit zaken, David Davis, zegt dat zelfs nadat Artikel 50 in werking is getreden de Brexit nog gestopt kan worden.

Goede feestdagen gewenst!


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: