Sjon Reijers versus Leon Hillen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Leon HillenSjon Reijers

 

Sjon Reijers (Marktgevoel) interviewt Leon Hillen (VermogensVisie)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben een kind van de beruchte 1987-crash en op dat moment pas echt goed met beleggen in aanraking gekomen. Ik studeerde toen nog en het werd een gezamenlijke hobby om met een paar medestudenten de beurskoersen in de gaten te houden. Toen nog via Teletekst als voornaamste informatiebron. Colleges werden voortijdig afgebroken om maar vooral om 15:30u (opening Wall Street) in huis te kunnen zijn en abonnementen op beleggingsbladen (waaronder de toen beruchte Financiële Strategie van wijlen Rienk Kamer) werden gedeeld. Na verloop van tijd merkte ik bij mezelf dat ik er feeling voor had, daar waar de anderen stilletjes afhaakten, ongetwijfeld na wat missers met riskante opties.

Eigenlijk vond ik beleggen en alles wat daarmee te maken heeft veel leuker dan de studie die ik toen deed, en ik besloot daar vroeg of laat mijn werk van te maken. Vanaf 1994 ben ik fulltime met de beurs bezig, als belegger, trader, adviseur en schrijver van columns. En zo’n 20 jaar verder vind ik het spel erachter en de bijbehorende spanning nog steeds leuk.
 

2. Wat is voor jou het minst leuke element van het vak daytrader?

Allereerst, ik ben geen daytrader in de klassieke zin van het woord. Ik ben belegger én trader, en zie dat als twee verschillende disciplines. Waar bij beleggen meer kennis vereist is, en zaken als fundamentele analyse (bedrijfscijfers), technische analyse (meerjarige grafieken) en financieel-economische analyse (macrocijfers economie) een leidende rol spelen, komt bij trading meer gevoel en sentiment om de hoek kijken.

In feite kan iemand met amper verstand van economie voor wie het doorspitten van een jaarverslag te hoog gegrepen is, best een heel goede trader zijn. Daar komt het meer aan op snelheid, rekenvaardigheid, patronen herkennen en dergelijke.

Puur daytraden zie ik niet als hoogstaand werk. Het is een handigheidje waarmee je goed geld kunt verdienen, gewoon omdat je beter of slimmer bent dan de markt, maar het is inhoudelijk niet heel bevredigend. Het uren naar een scherm turen om bijvoorbeeld in een bepaald aandeel stukken heen en weer te gooien, of hoog frequent intraday futures handelen is niet aan mij besteed.
 

3. Bij welk fonds heb jij jouw beste resultaat ooit behaald?

Het meeste staat mij het geval Getronics bij in 2003. Dat bedrijf, de jaren ervoor nog een hoogvlieger op de beurs, stond het water aan de lippen en dreigde die dagen te bezwijken onder de schuldenlast. De beurskoers was nog maar iets van een dubbeltje. Juist op dat moment kwam het nieuws binnen van een reddingsplan, als ik het me goed herinner een soort van debt to equity waarbij de schuld wordt omgezet in nieuwe aandelen. Daarmee was het bedrijf op dat moment in ieder geval gered.

Ik zag het nieuws verschijnen en ben onmiddellijk en voor mijn doen vrij groot in het aandeel Getronics gestapt, rond de 0,10 euro. De handel werd tijdelijk geschorst en na hervatting noteerde de koers al gauw vele malen hoger dan mijn aankoopkoers. Een geweldige trade, op dat moment welkom omdat de beurzen in die dagen flink onder druk stonden.
 

4. Hoe zie jij de markt de komende jaren ontwikkelen?

Het is al jaren een tradersbeurs en dat blijft ook nog wel even zo. Ook al staat menig beursindex op of rond alltime highs, het is een meer kunstmatig gecreëerde situatie die niet lijkt op de gouden jaren negentig, toen zowel economie als beurs in een haussefase zaten. We hebben vanaf 2000 stapsgewijs een correctie doorgemaakt, eerst het barsten van de internet en ict-hype, daarna de banken en de schuldencrisis, en zo lang voor die schuldenberg nog geen panklare oplossing is gevonden, is een nieuwe, langjarige hausse een illusie.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Ik hoop dat de bezoekers van BeursEffecten zelfstandige beleggers en traders zijn die vooral op eigen kompas varen. Je kan van andere beleggers, of het nou zogenaamde experts zijn of niet, leren en inzichten opdoen. Maar om als belegger over langere periode te overleven, is eigen inzicht en vertrouwen in eigen kunde benodigd. Op mijn eigen site VermogensVisie (met soms ook publicatie op Marktgevoel) nemen we beleggers aan de hand en wijzen ze op kansen en gevaren in de markt, maar ze moeten het uiteindelijk zelf doen.
 

Volgende interview: Leon Hillen versus Selwyn Duijvestijn
Vorige interview: Marc Lendfers versus Sjon Reijers