Sjoerd Rozing versus Rogier van Aart


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Rogier van AartSjoerd Rozing

 

Sjoerd Rozing (Teslin) interviewt Rogier van Aart (Pensioenfonds Unilever)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik werk sinds 2004 in de beleggingswereld, dus ruim 12 jaar. Het is enerzijds de breedte van het vak dat me boeit: veel verschillende factoren hebben invloed op koers. Anderzijds is het de diepte van het vak: je kunt zowel als generalist als specialist een leven vullen.
 

2. Ik ken je als een echte value investor. Hoe kijk je daarom op dit moment naar de financiële markten?

Daar is maar 1 antwoord op mogelijk! Bijna alles is duur! Zelfs Europese aandelen zijn geen koopje meer. Kijk maar naar de betrouwbare Graham & Dodd koers/winst verhouding. Die staat nu op 18. Dat is net boven het gemiddelde (12-15 G&D k/w). De zwakte van value beleggen is natuurlijk dat het heel lang kan duren voordat een value belegger gelijk krijgt. Daarom is prijsmomentum en het volgen van de economie zo belangrijk.
 

3. Je hebt lange tijd als investment strategist voor Aegon gewerkt, maar bent sinds kort overgestapt naar het Pensioenfonds van Unilever. Hoe heeft de overstap tot nu toe impact gehad op je manier van investeren?

Ik kan me nog meer richten op de lange termijn. Pensioenfondsen zijn dé lange termijn beleggers bij uitstek. De uitdaging is ook hier het nemen van besluiten. De mens is nooit vrij van emoties. Voor mij is de uitdaging: hoe breng ik mijn gedachten kort en bondig over aan de beleggingscommissies.

Wat heel erg leuk is bij Unilever, is dat ook de pensioenfondsen vooruit lopen op het gebied van beleggen. We zetten flinke stappen op het gebied van low carbon en ESG.
 

4. Iedere belegger kent Warren Buffet wel. Nu ben ik benieuwd welke belegger en zijn of haar investeringsfilosofie volgens jou ondergewaardeerd is en dus meer bekendheid verdient?

Hendrik Tuch, obligatie belegger bij Aegon, vind ik een interessante man. Hij is altijd zeer goed op de hoogte en is bereid zijn nek uit te steken. Hij kan zijn overtuigingen helder presenteren en is een sympathieke gesprekspartner.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Focus en luister! Kies een strategie en houd je eraan. De beleggingswereld is groot en diep, het beste rendement behaal je als je weet wat je doet en wat je moet doen in volatiele tijden.

Luisteren is belangrijk om de zwaktes in de visie en beleggingsstrategie bloot te leggen.
 

Volgende interview: Rogier van Aart versus Jasper Oeberius Kapteijn
Vorige interview: Raphie Hayat versus Sjoerd Rozing