Selwyn Duijvestijn versus Pascal Roos


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Pascal RoosSelwyn Duijvestijn

 

Selwyn Duijvestijn (SDBeleggen) interviewt Pascal Roos (BeursKlets)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1998 ontdekte ik de mogelijkheid om zelf aandelen via de bank te kopen. Toentertijd was het volgen van beurskoersen niet zo eenvoudig als dat het tegenwoordig is. Dus teletekst aan en de koersen zeker 15 minuten vertraagd opvolgen. Ik ben toen begonnen met het handelen in de wat goedkopere aandelen zoals Baan en Versatel. Met het aandeel Baan, dat was mijn allereerste aandeel dat ik kocht, heb ik weinig geluk gehad. Het bedrijf ging failliet en ik kon fluiten naar mijn centen. Gelukkig was de investering niet al te groot en ik heb het toen als leergeld geaccepteerd.

Het beleggen had al vat op me genomen. Ik zag kansen, kansen om van geld weer meer geld te maken. Ik ben toen gaan traden met o.a. het aandeel Versatel wat erg leuk verliep. Regelmatig kopen en weer met winst verkopen. Toen Versatel de AEX verliet, ben ik overgegaan in het handelen met Aegon. Pas na de beurscrash in 2008, wat ook mij best geraakt heeft, ben ik overgegaan in het traden op de indices zoals de AEX.
 

2. Vind je het moeilijk om de stempel 'beursexpert' opgespeld te krijgen en volgers achter je te hebben die jouw beleggingen volgen?

Het is wel vreemd, want wanneer noem je iemand een beursexpert? Een expert beheerst immers kennis die vele anderen niet hebben. Nu denk ik wel dat ik mag zeggen dat ik kennis heb van hoe het traden en beleggen werkt, maar toch voel ik het zelf niet zo. Het traden voor anderen is absoluut anders dan wanneer je voor jezelf handelt. De wetenschap dat volgers door jouw acties winst, maar ook verlies kunnen hebben, heeft altijd een grote impact. Deze impact is dan ook zeker groter dan wanneer ik voor mezelf een actie doe. Zo ben ik veel blijer als een actie tot een leuke winst leidt en baal ik des te meer als een actie tot verlies komt.
 

3. Wat zijn in jouw ogen de grootste verschillen tussen beleggers in verschillende Europese landen?

Goede vraag, maar eerlijk gezegd moet ik je hier het antwoord schuldig blijven. Ik hou me niet bezig met beleggers in andere landen, waardoor ik ook echt geen idee heb of er grote verschillen zijn. Het lijkt me dan ook dat die verschillen niet al te groot zijn. Wel denk ik dat in de zuidelijke landen het aantal particuliere beleggers veel kleiner is dan in de noordelijke landen.
 

4. Wat is jouw visie op de wereld in de toekomst? Denk je dat er veel verschil zal zijn tussen de manier waarop we nu beleggen en over tien jaar?

Beleggen is eigenlijk investeren in bijvoorbeeld een bedrijf door aandelen te kopen en deze voor een langere tijd vast te houden, uitgaande dat deze investering tot een groei van je vermogen zorgt. Naar mijn idee zal die manier van beleggen steeds verder naar de achtergrond verdwijnen en zal men steeds meer gaan traden met behulp van computerprogramma's. Of te wel automatisch traden, waarbij het gevoel steeds meer zal worden verdrongen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Als belegger is het altijd fijn om extra informatie te krijgen over de beurs. Op BeursKlets wordt deze informatie gratis verleent in de vorm van dagelijkse analyses, maar ook acties die genomen worden op de beurs door BeursKlets zelf. Bij deze zou ik de bezoekers dan graag uit willen nodigen om een kijkje te komen nemen op de website (zie link boven).
 

Volgende interview: Pascal Roos versus Jan Alle Wijma
Vorige interview: Leon Hillen versus Selwyn Duijvestijn