SBM Offshore midscheeps geraakt


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

SBM Offshore was negatief in het nieuws afgelopen week. Wat was er aan de hand? Een oud-werknemer had een aantal documenten op internet geslingerd nadat het bedrijf hem geen €3 miljoen zwijggeld wilde betalen.

Zakenblad Quote had de documenten op internet gevonden en het nieuws wereldkundig gemaakt. Hoewel de koers donderdag nauwelijks reageerde, was het vrijdagochtend wel goed mis, SBM zakte naar een dieptepunt van €11.22, een min van bijna 20%. Later op de dag herstelde de koers naar een slotprijs van €12.05, een dikke 10% lager dan de dag ervoor.
 

De feiten

SBM heeft al toegegeven dat er tussen 2005 en 2011 ‘onjuiste verkooptechnieken’ zijn gebruikt bij het binnenhalen van bepaalde werkzaamheden. In een verklaring op de recente ophef zegt het bedrijf dat er al een onderzoek loopt door externe partijen en dat dit anderhalf jaar geleden al is gecommuniceerd. Het onderzoek richt zich vooral op “improper sales practices’ in twee Afrikaanse landen en in nog een derde land buiten Afrika. Gisteren benadrukte SBMO nogmaals dat het onderzoek al in april 2012 is gestart, zij zelf het initiatief hiertoe heeft genomen en het bedrijf meteen positie heeft gecreëerd voor een Chief Governance and Compliance Officer, Sietze Hepkema, die ervoor moet zorgen dat e.e.a. in goede banen wordt geleid.
 

Schoon schip maken

Voor het bedrijf is het een vervelende kwestie. De nieuwe topman, Bruno Chabas, wil graag schoon schip maken en heeft een aantal kwesties, zoals de Yme-zaak, al netjes afgewerkt. De lopende smeergeldzaak heeft hij echter nog niet onder controle. Natuurlijk moet SBM zijn aandeelhouders goed informeren maar lopende het onderzoek kan elke opmerking die het management eraan wijdt er een te veel zijn. Een eventuele boete kan wel alvast gereserveerd worden, maar de hoogte en timing ervan zijn niet of nauwelijks in te schatten.
 

Prima onderliggend resultaat

Voor beleggers is er een ander verhaal. Afgelopen donderdag kwam het bedrijf naar buiten met haar jaarcijfers:

Omzet: een groei van 32 procent tot 4,8 miljard dollar. Dat is meer omzet dan de halverwege december opgeschroefde verwachting van 4,6 miljard euro (was 4,3 miljard euro).

Winst: 735 miljoen euro, een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het orderboek barst uit haar voegen: 23 miljard dollar (+ 36 procent groei op jaarbasis)

Dit zijn fantastische cijfers voor de toekomst, maar ook hier was de koersreactie lauw. SBM maakte namelijk ook bekend dat er voorlopig nog geen dividend wordt uitgekeerd in verband met de verliezen uit voorgaande jaren en de noodzaak om de balans te versterken. Daarnaast ziet men in de komende twee jaren nog geen positieve vrije kasstroom. Het financiële jaarresultaat staat bol van de afschrijvingen en eenmalige lasten. De schuld is veel hoger dan verwacht en is slechts gedeeltelijk afgedekt door toegezegde kredieten van banken. Wanneer SBM de balans wil versterken zal het wellicht opnieuw de hand moeten ophouden bij de aandeelhouder. Ook hier had het maritieme concern wat meer duidelijkheid mogen geven.
 

Koopadviezen ingetrokken

Veel analisten verlaagden hun (koop)adviezen voor SBM Offshore. Wie geluisterd had naar de analisten van ING, Rabo, KBC en Theodoor Gilissen, die allen het aandeel getipt hadden voor 2014, komt van een koude kermis thuis. Rabobank haalde zelfs het aandeel van haar ‘Conviction Buy’ list.
 

Conclusie

Hoewel het bedrijf er fantastisch voorstaat qua omzet en orderboek, moet de aandeelhouder nog even door de zure appel heen bijten. Duidelijkheid over de hoogte van een eventuele boete en het veiligstellen van de financiering van de schulden (nieuwe emissie?) is een eerste vereiste voor een hogere beurskoers. Tot die tijd is het wellicht verstandiger om even de kat uit de boom te kijken, hoe mooi het onderliggend resultaat ook is.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde effecten.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: