Sander van der Ent versus Erik van de Weele


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Erik van de WeeleSander van der Ent

 

Sander van der Ent (Janus) interviewt Erik van de Weele (Henderson)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben nu bijna 18 jaar werkzaam in de financiële wereld. In de eerste jaren was ik werkzaam bij verzekeraars zoals Zwitserleven en Reaal Verzekeringen. In de laatste jaren bij Reaal was ik commercieel verantwoordelijk voor een totaalproduct dat via het assurantie tussenpersonen kanaal werd geadviseerd. Hierdoor kon ik actiever aan de slag met beleggingen. De overstap naar een leverancier van beleggingsproducten (ABN AMRO Asset Management) was dan ook een logische stap. Sinds bijna 7 jaar ben ik nu werkzaam bij Henderson Global Investors, een van de grotere Engelse vermogensbeheerders. Ik ben verantwoordelijk voor de contacten met banken en verzekeraars in de Benelux.
 

2. Henderson is vooral bekend om zijn expertise in Europese aandelen en (beursgenoteerd) vastgoed. Welke andere expertises heeft Henderson in huis die interessant is voor beleggers?

Henderson is inderdaad een top 5 speler op het gebied van Europese aandelen en is een van de grotere (beursgenoteerde) vastgoed beleggers. Daarnaast richten we ons op een aantal beleggingscategorieën en sectoren waarin we echt onderscheidende fondsmanagers hebben. Zo hebben we een top team op het gebied van Technologie aandelen en Aziatisch hoog dividend aandelen. De laatste jaren zien we veel interesse in onze expertise op het gebied van bedrijfsobligaties.
 

3. Bedrijfsobligaties hebben in de afgelopen jaren een sterke rally achter de rug, is dit nog steeds een interessante asset class?

In een goed gespreide portefeuille zal vanwege de risico spreiding bijna altijd een gedeelte worden belegd in bedrijfsobligaties. Vanwege de rally in de afgelopen jaren zijn de rentes en rendementen van bedrijfsobligaties wel wat afgenomen. Het selecteren van de juiste obligaties en het flexibel kunnen reageren op marktveranderingen wordt steeds belangrijker. Gelukkig zijn dit juist de onderdelen waar ons team op uitblinkt.
 

4. Centrale banken pompen momenteel veel geld in het systeem om groei te stimuleren, met als recent voorbeeld in Japan, wat kan leiden tot inflatie. Wat is je mening hierover en heb je een voorkeur voor een bepaalde belegging als bescherming tegen inflatie?

De afgelopen jaren hebben de centrale banken in Japan en eerder ook Amerika veel geld in het systeem gepompt om groei te stimuleren. Op korte termijn kan dit een goed effect hebben op de economie en werkgelegenheid. Het risico is natuurlijk dat de schulden van de banken en overheden hoog oplopen. Deze schulden en rente moeten natuurlijk wel worden betaald. Inflatie is voor veel overheden in dit licht niet heel onwenselijk. Als het maar beheersbaar blijft. Beursgenoteerd vastgoed kan van deze ontwikkeling profiteren omdat veel huurcontracten van kantoren in Europa aangepast worden aan de inflatie.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Graag vraag ik nog even aandacht voor de aandelen van de betere Europese bedrijven. Vanwege de politieke spanning door bijvoorbeeld Griekenland en Cyprus zijn de aandelen nog steeds lager gewaardeerd dan veel van hun Amerikaanse branchegenoten. Bij de grotere bedrijven komt veel van de omzet uit groeiregio’s zoals Azië. Deze aandelen of fondsen die hierin beleggen kunnen dus interessant zijn.
 

Volgende interview: Erik van de Weele versus Willem Herman van der Wal
Vorige interview: André van Muijlwijk versus Sander van der Ent