Sander Meijers versus Dirk Spaander


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Dirk SpaanderSander Meijers

 

Sander Meijers (Meijers Weijerman Vermogensbeheer) interviewt Dirk Spaander (HENS Vermogensbeheer)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik deed mijn eerste beleggingen – met succes – voor mijn vader. Vanaf het begin fascineerde het dat je door goed je verstand te gebruiken, veel te lezen en verbanden te leggen geld kon verdienen. In het ondernemersgezin waarin ik opgroeide, werd het politieke en financiële nieuws dagelijks besproken en bediscussieerd. Toen al dacht ik graag na over actuele gebeurtenissen en de invloed daarvan op bedrijven en sectoren. Een carrière in de beleggingswereld was dan ook een logische keus.

Ik startte in 1987 als junior beleggingsadviseur bij Credit Lyonnais Bank waar ik in 1994 directeur werd van een regionaal effectenteam. In 2009 sloot ik mijn carrière in loondienst af als teamleader private banking bij GE Artesia. Een eigen bedrijf, HENS vermogensbeheer, was een vanzelfsprekende nieuwe stap.
 

2. Wat vind je van de huidige situatie op de beurzen?

Door de lage spaarrente zie je dat steeds meer mensen de weg naar de aandelenbeurs vinden. Beleggers zijn echter nog altijd bijzonder nerveus en steken hun geld vooral in defensieve aandelen als Unilever, Heineken en de onroerend goed beleggingsfondsen. Deze categorie aandelen heeft het dan ook in 2014 en januari 2015 bijzonder goed gedaan. Wij maken ons wel zorgen over de hoge waardering van deze bedrijven, aangezien de koersstijging nauwelijks wordt ondersteund door stijgende winsten. Gelukkig zijn er ook nog voldoende bedrijven die naar onze mening laag gewaardeerd zijn en een goed rendementspotentieel hebben.
 

3. Wat verwachten jullie van de economie in 2015?

De wereldeconomie zit duidelijk in een fase van consolidatie. Landen proberen door monetaire-, valuta- en rentemanipulatie de koers van hun valuta zo laag mogelijk te houden, zodat de economie kan groeien door export. Er is in de tijd dat de economie sterk groeide wereldwijd veel geïnvesteerd in productiecapaciteit. Deze is met het wegvallen van de vraag in de crisis nog onvoldoende gekrompen, waardoor we op alle vlakken te maken hebben overcapaciteit en daardoor dalende prijzen. De vraag zal ook niet sterk toenemen. Het besteedbaar inkomen van de consument stijgt nauwelijks, en door de onzekerheid lost men liever af op schulden dan het geld uit te geven. Pas als het besteedbaar inkomen stijgt, zal de reële vraag stijgen. Wij concentreren ons dan ook op beleggingen in bedrijven die innovatief zijn en ondanks het matige economisch klimaat groeien.
 

4. Waarom zou je moeten beleggen in aandelen?

Goede bedrijven maken winst, en zolang de winst niet volledig wordt uitgekeerd groeit het bedrijf in waarde. Op korte termijn kan de koers van het aandeel van zo’n bedrijf fluctueren, maar op lange termijn zal de koers van het aandeel de waarde van het bedrijf vertegenwoordigen. Heb je vermogen dat je niet nodig hebt of wil je een vermogen opbouwen voor later, dan bieden aandelen daarbij de beste kansen. Momenteel is dat zeker het geval, omdat de rente op spaarrekeningen en obligaties bijzonder laag is. De belangrijkste les is om vooral alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Beurzen kunnen en zullen van tijd tot tijd dalen en om op zo’n moment te moeten liquideren is het slechtste wat je kan overkomen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Laat je niet gek maken door analisten en zogenaamde beursgoeroes, maar gebruik je gezond verstand. Niemand heeft een glazen bol en alleen door je rust te bewaren en vast te houden aan fundamentele keuzes zijn er positieve rendementen te behalen. Ga daarbij uit van het bekende spreekwoord “Let your profits run and cut your losses short”. Met andere woorden, aarzel niet om verlies te nemen als je fundamentele visie op een bedrijf niet uitkomt en laat bedrijven die wel goed presteren gewoon in de portefeuille zitten. Zo voorkom je dat je uiteindelijk blijft zitten met een portefeuille met slechte bedrijven.
 

Volgende interview: Dirk Spaander versus Michiel Krauss
Vorige interview: Krishna Ramchand versus Sander Meijers