Ruud van Megen versus Laurens Maartens


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Laurens MaartensRuud van Megen

 

Ruud van Megen (Van Megen Trading) interviewt Laurens Maartens (Saxo Bank)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1998 ben ik begonnen met werken bij UBS in Amsterdam. Via een studiegenoot kwam ik in contact met UBS. De heren die mij destijds interviewden, formuleerden het zelf mooi: ”op zoek naar een gretige junior jonge hond die ze het vak konden leren”. In 1996 liep ik een jaar stage bij een groot Amerikaans bedrijf, en één ding wist ik zeker na dat jaar, een statische kantoorbaan was niks voor mij, daar ben ik te extravert voor. Werken op de effectenbeurs sprak mij eigenlijk altijd al aan, vooral het dynamische en energieke aspect. Tot op de dag van vandaag is dat niet anders gebleken. Het doorlopend bezig zijn met die financiële markten en alles wat daarbij komt kijken stimuleert mij nog elke dag.
 

2. Bij de valutahandel, is je blik hier technisch, fundamenteel of een mix van beide? En heb je je daarbij laten leiden door welke methode het meest succesvol bleek te zijn?

Voor de handel in valuta maak ik op dagbasis gebruik van pivot punten. Pivot punten worden over het algemeen aanvaard als de eenvoudigste en meest effectieve handelsstrategie. Een pivot punt is een korte termijn indicator en geeft je in een oogopslag de steun en weerstand niveaus.

Een pivot is dus eigenlijk het scharnierpunt, waarop de koers van richting kan veranderen. Men verwacht dat bij een doorbraak van een pivot de koers zich zal voortzetten in de richting van de doorbraak. Bij een normaal verlopende handel blijkt dat de koers keurig tussen steun en weerstand niveau fluctueert. Echter bij een onvoorziene gebeurtenis kan de koers zich niets aantrekken van de steun of weerstand, en zich versnellen in een bepaalde richting.
Binnen het systeem van Saxo Bank kun je vrij eenvoudig de pivot punten toevoegen aan je grafieken

Als ik een positie voor langere termijn inneem, maak ik gebruik van fundamentele analyse, denk aan economische indicatoren, maar ook aan de politieke ontwikkeling van een land. Valutahandel is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. Gaat het economische goed in een land, dan zal die munt sterker worden. Daalt het bruto binnenlands product, dan zal de munt in waarde dalen. Een goed voorbeeld hiervan is de huidige situatie in Thailand. Het gevolg van economische en politieke onrust heeft meteen zijn weerslag op de economische groei van het land. Gevolg: de Thaise Bath is de afgelopen maanden sterk gedaald.
 

3. Is er een valutapaar waarop je je specifiek richt bij de handel? Zo ja, heb je een langere termijn visie op dit valutapaar?

De handel van buitenlandse valuta vindt altijd plaats in paren. De valuta die het meest worden verhandeld worden aangeduid als ‘majors’. Deze majors zijn verantwoordelijk voor ruim 85% van de dagelijkse transacties op de valutamarkt. Je moet je goed realiseren dat de valutamarkt met een gemiddelde omzet van 3 bln USD de grootste financiële markt is wereldwijd. Zelf handel ik dan ook voornamelijk in de zogenoemde majors.

De EURUSD is het afgelopen jaar hard opgelopen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de Fed de markt de afgelopen jaren flink heeft gestimuleerd. Ik verwacht dat wanneer de Fed in maart gaat afbouwen, de USD weer sterker zal worden. Als je dat heel simpel vertaalt: er worden dus minder dollars gedrukt dan voorheen en dan verwacht ik dus dat de dollar in waarde stijgt. Maar ook als ik naar de macrocijfers kijk, zie ik dat de economie in de VS wat harder groeit dan in Europa. Mijn verwachting is dat die trend zich in 2014 voortzet. Ik heb dan nu ook liever dollars dan euro’s en verkoop dus EURUSD, of zoals we dat noemen: short EURUSD.

Een ander valutapaar waar ik veel in handel is de USDJPY. Japan heeft al 20 jaar last van een economie die maar niet wil groeien. Daarnaast heeft het land enorm last van deflatie. Sinds begin dit jaar geleid door Shinzo Abe. Er waait dan ook sinds begin dit jaar een totaal andere politieke wind. De markt heeft het tegenwoordig over Abenomics. Hij probeert economische groei te creëren door een monetair beleid te combineren met stimuleringen vanuit de overheid. Simpel gezegd, de munt in waarde te laten dalen, zodat de exportmotor weer flink op gang komt. Dit jaar is de Yen dan ook al flink in waarde gedaald, met als gevolg dat dat de Japanse beurs (de Topix) dit jaar 44.33% hoger staat en daarmee een van de best renderende beurzen is. Ik verwacht dat ook in 2014 de Yen verder in waarde zal dalen en koop dan ook USDJPY.
 

4. Kun je voorbeelden uit je eigen praktijk geven hoe het risico van een CFD succesvol afgedekt kan worden door middel van een optie? Wat zijn je eigen favoriete handelsinstrumenten?

Een CFD is een eenvoudig contract dat de ontwikkeling volgt van een bepaalde onderliggende waarde. Handel je de AEX index future, ofwel de FTI, dan is elke punt 200 euro. Bij de handel in een index CFD staat 1 CFD gelijk aan 1 punt. Concluderend 200 AEX CFD’s staat gelijk aan 1 FTI.
Wat ik zelf dus erg aardig vind, is om te combineren met Index CFD’s en opties op de index. Ik handel dan ook vaak een synthetische put op de AEX.

Ter illustratie, ik verkoop 100 AEX CFD’s en dek mijn opwaarts risico af door middel van het kopen van een calloptie. Ik ben dus altijd naar boven toe beschermd en naar onder toe maak ik de volledige rit.

Beleggers proberen terecht hun risico's te minimaliseren. Veel beleggers maken dan ook gebruik van een stoploss. Wordt je stoploss geraakt, dan sluit je je positie en neem je je verlies. Als vervolgens de verwachte beweging word ingezet, heb je geen positie meer en mis je de rit. Het handelen met een calloptie heeft als voordeel, evenals met een stoploss, dat je verlies is gemaximaliseerd, maar dat wanneer alsnog je verwachting uitkomt je nog steeds een positie hebt en dus volledig kan profiteren van je visie. Wat het helemaal leuk maakt, is dat gedurende de looptijd van je calloptie je tegen je calloptie aan kan handelen en dus gebruik kan maken van de beweging van de markt.
 

4. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Laat je niet gek maken door wat anderen zeggen, maar volg je eigen plan. Hou het simpel, wed niet op 10 paarden tegelijk. Ook als je met opties wilt gaan werken: blijf niet bouwen aan ingewikkelde constructies, de kerstboom te veel versieren heeft geen zin. Neem je verlies op tijd: "hoop is uitgestelde teleurstelling". Zelf vind ik het ook verstandig om je eigen spelregels op papier te zetten. Maak een tradeplan, dat hoeft geen 20 pagina’s te zijn, maar dit zal de psychologische druk in tijden van spanning verminderen. En last but not least: blijf doorhandelen, maak je posities niet statisch.
 

Volgende interview: Laurens Maartens versus Jim Tehupuring
Vorige interview: Henry van Ginkel versus Ruud van Megen