Ruud Hoefnagels versus Henry van Ginkel


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Henry van Ginkel

 

Ruud Hoefnagels (TradersWinkel) interviewt Henry van Ginkel (Exclusive Signals)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik beleg sinds het voorjaar van 1987. Ik werkte toen net een jaar en moest van mijn ouders destijds de helft van mijn salaris sparen. Toen ik wat spaargeld had, leek het ze een goed idee om voor dat spaargeld wat aandelen te gaan kopen. Ik had destijds weinig benul waar ik mee bezig was. Dat veranderde snel tijdens de krach van ’87. Het was kort daarna dat ik zelf grafieken op papier begon te tekenen. Een jaar later kocht ik mijn eerste computer met chart software.

Destijds was het handelen lastig. Je had geen realtime koersen en orders inleggen ging via de telefoon. Eind jaren ’80 waren de transactiekosten voor een aan- of verkoop minimaal 1% van het ingelegde vermogen. Vanaf 2009 geef ik advies aan klanten en ontwikkel ik handelssystemen. 
 

2. Hoe kwam je op het idee om systemen te gaan ontwerpen?

Het idee van systemen ontwerpen kwam pas na 2004. Ik heb altijd een tic voor cijfers gehad, maar het was pas nadat ik een deeltijd opleiding M.T.S. en H.T.S. had afgerond voordat ik hier serieus mee aan de slag ben gegaan. Ik heb veel van mijn vroegere transacties terug gekeken, en het viel mij op dat ik nogal wat geld had laten liggen – of onnodig verloren had – doordat ik eigenlijk helemaal geen systeem had. Als ik daarop terug keek, was er vaak helemaal geen goede reden om een aandeel te kopen of te verkopen. De meeste transacties deed ik op basis van emotie. Ik wist dat ik dit anders aan moest gaan pakken.
 

3. Systeem traden is niet zo simpel. Een van de redenen is dat je je moet houden aan je systeem, terwijl je ratio anders denkt. Heb jij altijd de discipline om je systeem te volgen?

Dat is een gewetensvraag…. Voor mijn klanten wel, dit gaat ook (semi) geautomatiseerd. Het komt ook uit diverse studies naar voren dat een handelaar met geld van derden vaak betere rendementen scoort dan wanneer hij/zij met eigen geld handelt. Je hebt immers de verantwoording naar de klanten toe.

Ik ben ook maar een mens en met mijn eigen geld ben ik soms wat sneller tevreden. Ook handel ik nog wel eens om mijn systeem heen, door rond bepaalde steun- of weerstandniveaus extra te handelen of opties te schrijven. Soms gaat dit goed, maar doordat ik al mijn transacties iedere week analyseer weet ik dat ik over de gehele periode genomen hierdoor toch slechter heb gescoord dan mijn algoritmen. Met deze kennis op zak komt het steeds minder vaak voor dat ik voor mijn eigen handel van mijn systeem afwijk. Beide algoritmen voor mijn aandelen en mijn future transacties scoren goed, en dan is het ook makkelijker om wat meer afstand te nemen.
 

4. Je maakt gebruik van algoritmes, maar ik weet zeker dat heel veel beleggers niet weten wat dit is, kun je dit beschrijven?

Een algoritme bestaat uit een aantal nauwkeurig omschreven, opgestelde regels waaraan een koop- of verkoopsignaal moet voldoen. Het is eigenlijk een soort conditie omschrijving (digitale afvinklijst) waaraan een aandeel of future moet voldoen voordat een transactie wordt aangegaan. Voldoet een aandeel niet aan één van de regels zal het door het algoritme niet opgemerkt worden.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Wanneer je niet goed weet wat je doet, gaan emoties een rol spelen. Dit zijn er vaak maar twee, hebzucht en angst. Hebzucht voor het mogelijk missen van winst en angst om het geld te verliezen. Zorg er daarom voor dat je goed beslagen ten ijs komt. Dit houd in dat je een set handelsregels hebt die je zelf getest hebt, en dat je een aantal regels voor money management opstelt. Hou je aan die regels en probeer het risico te beperken. Dan komt de winst vanzelf.

Als je het ziet als een hobby kun je het geld beter in je zak houden en aan je echte hobby of geliefden besteden. Wanneer je dit serieus benadert, zul je er ook serieus voor beloond worden.
 

Volgende interview: Henry van Ginkel versus Ruud van Megen
Vorige interview: Ad Nooten versus Ruud Hoefnagels