RSI


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

De RSI is meer een ondersteunende vorm van technische analyse. Al kunt u ook handelen op de RSI alleen, vooral wanneer de overige seinen neutraal staan. RSI staat voor Relative Strength Index. De relatieve sterkte van de markt voor een product wordt ermee aangegeven.
 

Werking RSI

RSI

De relatieve sterkte van de markt wil zeggen of er meer kopers of meer verkopers zijn. De RSI gaat ervan uit dat tegen de stroom in (contrair) gehandeld wordt.

De RSI kent een waarde tussen de 0 en de 100. De waarde wordt bepaald over een vooraf opgegeven aantal dagen. Meestal 10 dagen. Binnen de waarden bepalen we drie gebieden: het oversold gebied, het neutrale gebied en het overbought gebied. In de bovenstaande grafiek hebben we gekozen voor respectievelijk (0-30), (31-70) en (71-100). Of kortweg RSI 30-70. Veel gebruikt is ook de RSI 20-80.

Grof gezegd: als er teveel van een aandeel is gekocht, dan is de markt overbought. Dit is een signaal om te verkopen, in de bijgaande grafiek wanneer de RSI zich boven de 70 bevindt. Bij teveel verkopers noemt men dit oversold. Een koopsignaal, in de grafiek bij een RSI onder de 30.
 

RSI ondersteunend

De RSI is zoals gezegd een goed ondersteunend signaal. Uit de vele mogelijkheden noemen we een paar voorbeelden:

  1. Wanneer de koers zich in een trendkanaal bevindt, en deze lijkt de weerstand te doorbreken, zoeken we bevestiging in de RSI. Is deze oversold, dan is de kans groter dat de weerstandslijn doorbroken wordt. Is de RSI overbought, dan is de kans groter dat de weerstand zal houden, dus niet doorbroken wordt.
  2. Het korte voortschrijdend gemiddelde is opwaarts door het lange voortschrijdend gemiddelde gegaan. De RSI is niet overbought en niet oversold. De kans op een stijgende koers is groter dan gemiddeld.
     

Enkele andere indicatoren dan de RSI