Rogier van Aart versus Jasper Oeberius Kapteijn


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jasper Oeberius KapteijnRogier van Aart

 

Rogier van Aart (Pensioenfonds Unilever) interviewt Jasper Oeberius Kapteijn (For Tomorrow)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik zit 20 jaar in het vak, sinds 1996. In dat jaar rondde ik mijn studie bedrijfsrecht af en liep ik stage bij een advocatenkantoor. Ik vond de wereld van beleggen veel spannender en dynamischer en was dus blij dat ik bij Robeco als adviseur kon beginnen. Sindsdien ben ik o.a. als beleggingsadviseur, derivatenbroker en portfolio manager actief geweest.
 

2. Sommige experts maken zich zorgen over de waardering van beleggingen: aandelen zijn duur en de rente staat laag. Waar zou jij nu in beleggen?

Ik beheer het Neutraal Balans fonds bij For Tomorrow, een actief beheerd mixfonds met een neutraal risicoprofiel.

Aandelen zijn op dit moment zeker duur ja, maar obligaties zijn denk ik nog duurder! We leven in interessante tijden. Spreiding, flexibiliteit in denken en een zekere bescheidenheid is zeer essentieel. Dat was het altijd al, maar nu nog meer.

Ik leg small cap/waarde accenten omdat academisch is aangetoond en omdat ik geloof dat dat op lange termijn werkt. Voor mij wegen waardering en sentiment in de markten zwaar. De conjunctuur en trends volgen, daar heb ik minder mee. Die manier van kijken levert volgens mij geen risicopremie op de lange termijn op. Bovengemiddelde rendementen komen voort uit eigenwijsheid, maar met mate.

Als gevolg van deze grondhouding zit ik op dit moment wat overwogen in emerging markets, zowel aan de obligatiekant als de aandelenkant van mijn portefeuille. Vastgoed zoals Wereldhave en Atrium vind ik ook relatief aantrekkelijk. Daarnaast zet ik in op duurzaamheid met name in de zonne-energiesector. Ik probeer ook niet gecorreleerde beleggingen op te nemen zoals een overname arbitrage in het aandeel Rite Aid en kleine “gokjes” zoals een shortpositie door een derivaat op Facebook.
 

3. Welke indicatoren, die publiekelijk beschikbaar zijn, houd jij in de gaten?

Voor de waarderingen kijk ik met name naar publicaties van GMO en Research Affiliates. Ook Meb Faber en Starcapital delen regelmatig hun inzichten. In de avond vanaf de bank vind ik het prettig om met Seeking Alpha de USA te kunnen volgen. Stockrover is een aardige screening tool voor Amerika, net als Finviz. Voor het sentiment heb ik een aantal betaalde abonnementen en indicatoren. Maar als je aan het wekelijkse Sentix.de onderzoek deelneemt krijg je hun research.
 

4. Wat moet een belegger (niet) doen om een goed rendement te behalen?

Hij moet niet proberen het gras uit het veld proberen te trekken. Geduld en discipline zijn vereist. Je hebt geen “recht” op rendement. Het feit dat jij klaar bent om te gaan beleggen betekent nog niet dat de markt klaar voor jou is. Vermijd vooringenomenheid en durf vragen te stellen en kritisch te zijn. Durf met mate en altijd ook met aandacht voor het negatieve scenario. Altijd met structuur en binnen een risico raamwerk. Mijn manier van beleggen hoeft niet jouw manier te zijn. Maar als je niet weet wat jouw manier is… wees dan zeer voorzichtig en zoek goede hulp. Bewaar je balans.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Niemand heeft de wijsheid in pacht en kan de toekomst voorspellen. Ook de beste, bekendste, slimste en rijkste beleggers hebben zeer regelmatig ongelijk. Dat hoort er gewoon bij. Je moet je niet laten ontmoedigen door (tijdelijke) tegenslagen. Waak voor overmoed. Weet vooraf wat je plan en je sterkte is en handel daarnaar in een gedisciplineerd proces. Had ik al gezegd dat je risico moet spreiden? Succes!
 

Volgende interview:Jasper Oeberius Kapteijn versus Dušan van Leeuwen
Vorige interview: Sjoerd Rozing versus Rogier van Aart