Rogier San Giorgi versus Michael Groenewoud


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Michael GroenewoudRogier San Giorgi

 

Rogier San Giorgi (RBS Markets) interviewt Michael Groenewoud (Weekendbeleggers)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik denk wel meer dan 30 jaar. Mijn moeder werkte vroeger op de orderafdeling van de Amsterdamse beurs en kwam met enthousiaste verhalen thuis. Toen heb ik het 'beleggingsvirus' opgelopen en dat is eigenlijk nooit meer weggegaan. Eerst was dat op papier, daarna met de eerste pc's en beleggingssoftwarepakketten. Sinds 2007 heb ik mijn eigen bedrijf Weekendbeleggers B.V.
 

2. Jij belegt op basis van kwantitatieve analyse. Waarom gebruik je specifiek deze methode?

In het begin verdiepte ik mij in de technische analyse en ben ook presentaties gaan geven over die methode. Tot een cursist mij de ogen opende. "Jij doet niet aan technische analyse maar aan kwantitatieve analyse", zei hij. En dat klopte. Beide methoden trekken trends uit het verleden terug naar de toekomst. Kwantitatieve analyse gaat echter verder. De wiskundige benadering van de kwantitatieve analyse is een stuk objectiever dan herkenning van patronen in grafieken zoals bekend uit de technische benadering.

Simpel gezegd gebruik ik formules die ik loslaat op koersgegevens. De uitkomsten van die computerberekeningen zijn voor mij koop- of verkoopsignalen. Zo beleg ik op de middellange termijn zonder dat ik mij laat leiden door emoties. Daar komt ook de naam van mijn bedrijf vandaan: Weekendbeleggers BV. De methode die ik hanteer is bedoeld voor beleggers die niet de hele dag achter de beeldschermen willen zitten. Gewoon op grond van de computersignalen leg je in het weekend orders in voor maandagochtend en van maandag tot en met vrijdag onderneem je geen actie. Ik heb altijd een voor klanten controleerbaar systeem willen hebben en dat is vooral mogelijk met deze analysevorm. Daarnaast heb ik sinds april 2012 een korte termijn strategie in onderzoek, met AEX maandopties bedoeld voor de zijwaartse marktbeweging.
 

3. Elke belegger wil op jaarbasis tenminste de inflatie en de vermogensrendementsheffing ‘verslaan’. Wat zijn jouw doelstellingen in termen van rendement en wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden?

Ik streef een rendement na tussen de 15% en 20% per jaar voor de Turboportefeuille. Sinds de start medio 2007 is een rendement behaald van +178%; dat betekent een samengesteld jaarrendement (rente-op-rente) van +19,64%. De doelstelling wordt dus gehaald.

Ik beleg alleen in fondsen die voldoen aan enkele strenge criteria voor opname. Daarnaast moet de combinatie hitrate en de winst/verliesratio een goede verhouding hebben.

Omdat ik mijn winsten niet herbeleg, wordt de waarde van mijn portefeuille steeds hoger en de risico’s daardoor steeds kleiner. Een andere randvoorwaarde is dat ik beleg met een van nature risicovol product als een Turbo maar dat uitvoer op een risicomijdende wijze. Het is niet voor niets dat ik nooit met een hogere hefboom dan 4 inleg. Ik laat nu al zes jaar aan de leden zien dat dit werkt. Risico’s vermijden is een van de belangrijkste pijlers van mijn systeem. Een andere voorwaarde is dat de belegging niet alleen effectief maar liefst ook efficiënt moet zijn. Alleen beleggen als het zin heeft, daar wordt naar mijn mening te weinig aandacht aan besteed.
 

4. Welke grote veranderingen zie je nog gebeuren in de beleggingswereld?

Ik lees in de media dat de markt verschuift van Amerika naar China en Brazilië. Daar gaat het dus kennelijk gebeuren. Omdat wij de grafiek als uitgangspunt hebben kunnen wij ons eventueel aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.

Daarnaast valt mij op dat beleggers hun informatiebehoefte steeds meer via internet zoeken en daar ook naar handelen, dat vind ik een positieve verandering. Beleggers kunnen wat mij betreft niet goed genoeg geïnformeerd zijn.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Veel beleggers zijn op zoek naar de heilige graal. Om die te vinden hoppen ze van de ene methode naar de andere methode. Dat werkt niet. Als een systeem eenmaal bij je past, moet je er aan vasthouden. Geduld en discipline, daar draait het dan om. En: emoties uitschakelen.
 

Volgende interview: Michael Groenewoud versus Joost van der Laan
Vorige interview: Nico Bakker versus Rogier San Giorgi