Rico Bosma versus Bart Renner


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Bart RennerRico Bosma

 

Rico Bosma (Wealth Management Partners) interviewt Bart Renner

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben in 1989 begonnen bij amro bank na mij studie economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Reeds tijdens mijn studie was ik actief bezig met beleggen.

Bij ABN AMRO Bank heb ik verschillende functies vervuld in het binnen- en buitenland maar altijd met de rode draad beleggen. Na twintig jaar bij ABN AMRO Bank te hebben gewerkt ben ik overgestapt naar Morningstar. Sinds eind vorig jaar ben ik full-time werkzaam voor een family office. Ook nu nog blijft voor mij de fascinatie voor beleggen bestaan. Juist als je denkt dat je het begrijpt, gebeurt er weer iets in de wereld waardoor alles in beleggingsland op zijn kop staat.
 

2. Wat is in jouw ogen de belangrijkste beleggingsbeslissing?

Geschoold in de moderne portefeuille theorie van Markowitz, efficiënte markten, ben ik van mening dat de asset allocatie beslissing de meeste impact heeft op het uiteindelijke beleggingsresultaat. Ik bedoel hiermee hoe je je beschikbare gelden spreid over aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen (onroerend goed, hedge funds, private equity, etc) en geldmarkten. Dit alles uiteraard gebaseerd op je risicoprofiel. Verder kan je deze spreiding door de tijd heen aanpassen aan je beleggingsvisie. Zo kan je bijvoorbeeld elk kwartaal je portefeuille rebalancen.
 

3. Welke rol spelen kosten bij het uiteindelijk te behalen beleggingsresultaat?

Kosten spelen een grote rol in het beleggingsresultaat. Als we kijken naar actief gemanagede beleggingsfondsen dan zien we dat zeker op de langere termijn het beleggingsresultaat met grote regelmaat onder de benchmark ligt. Een benchmark is een maatstaf waarmee je je eigen performance vergelijkt met die van de markt. Het verschil valt vaak te verklaren uit de kosten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat passieve producten aan populariteit hebben gewonnen. Het is dan ook belangrijk goed op de kosten te letten als je wijzigingen in je portefeuille aanbrengt. Naast de aankoop- en verkoopkosten zijn er ook vaak nog andere kosten. Bij beleggingsfondsen kan je letten op de TER (Total Expense Ratio). Fondsen met een lagere TER doen het over het algemeen beter dan fondsen met een hogere TER.
 

4. Hoe kan een particuliere belegger meer kennis vergaren over beleggen?

Dankzij het internet heb je tegenwoordig razendsnel toegang tot informatie. Het is echter belangrijk je te concentreren op relevante informatie en die in de juiste context te plaatsen. Het bezoeken van de websites van bijvoorbeeld Morningstar en BeursEffecten kunnen hierbij helpen. Ook bieden deze partijen onafhankelijk veel informatie aan op het gebied van leren te beleggen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Als je begint met beleggen begin bij het begin. Bepaal eerst je risicoprofiel en de daarbij behorende asset allocatie. Het gebruiken van individuele aandelen in je portefeuille raad ik alleen aan voor de zeer actieve belegger en voor de belegger die in staat is de performance hiervan goed bij te houden.

 

Volgende interview: Bart Renner versus John van der Schenk
Vorige interview: Martijn Rozemuller versus Rico Bosma