Resultaten uit het verleden bieden (wellicht) garantie voor de toekomst


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Peter Vonk

Een bijzonder jaar, dat was 2012 in veel opzichten. Een goed beursjaar was het ook! Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de beurzen zijn, net als in het verleden, alweer vooruit gelopen op het wereldwijd economische herstel. Zoals het er nu uitziet gaan de beurzen op de hoogste stand het jaar uit. Er lijkt toch nog sprake van een (kleine) eindejaarsrally.

Zoals te doen gebruikelijk komen aan het eind van het jaar alle zichzelf respecterende partijen met allerlei lijstjes met koopadviezen. Of het nu banken, fondsaanbieders of vermogensbeheerders zijn, lijstjes maken ze allemaal. Hier geldt: resultaten uit het verleden bieden wellicht wel garantie voor de toekomst. Het blijkt ieder jaar opnieuw dat dit soort lijstjes niet al te serieus moeten worden genomen, want tussen de zogenaamde ‘pareltjes’ zitten niet zelden grote missers. Dus zie het maar als contra-indicator.

Het probleem bij dit soort voorspellingen is dat er in een heel jaar veel zaken kunnen veranderen. De recente gebeurtenis rondom KPN maakt dat nog maar eens duidelijk. Eind oktober 2012 maakte de CEO bekend dat het slotdividend van € 0,35 niet zal worden verlaagd, terwijl we inmiddels weten dat het slotdividend totaal zal worden geschrapt en het dividend voor het komend jaar wordt geminimaliseerd. De enorme investering in enkele frequenties van het 4G netwerk, waar KPN eigenlijk niet onderuit kon maar die veel hoger uitkwam dan menig analist had verwacht, was hier debet aan. Wellicht is dit koren op de molen voor mijnheer Slim, die hiermee een mooie slag kan slaan om KPN voor een ‘prikkie’ aan te kopen.

Wij doen geen gewaagde uitspraken voor de korte termijn maar volgen liever de langlopende trends. Eén van de duidelijkste trends is dat we met zijn allen gemiddeld ieder jaar weer een beetje ouder worden. Dat dit negatieve gevolgen heeft voor onze pensioenpotten is duidelijk, maar dat dit kansen biedt voor bepaalde sectoren is ook duidelijk. Deze trend zal naar onze mening niet snel veranderen.

Volgens de bekende Griekse filosoof Aristoteles is ”verandering en beweging een overgaan van potentie naar act, door een (inwendige of uitwendige) oorzaak”. Als we afgaan op de mening van de diverse analisten is er meer dan voldoende potentie in de aandelenmarkt. De vraag is of er komend jaar voldoende oorzaken te vinden zijn die de potentie omzet in een verdere beweging omhoog. Het jaar 2013 zal het ons leren.

Ik wens u fijne feestdagen en een goed en vooral gezond 2013.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in KPN.

 

Peter Vonk is vermogensbeheerder bij Trustus Capital Management te Leiden, trustus.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: