Renterisico in de Pensioen BV


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Onder het kopje zorgplicht zijn de spelregels in de beleggingswereld* de laatste jaren behoorlijk aangescherpt. Ooit was zorgplicht een subjectieve beoordeling of de vermogensbeheerder/adviseur daadwerkelijk in het belang van de klant zijn beleggingsadviezen gaf (en niet om de omzet van de werkgever te spekken).

Inmiddels hebben jurisprudentie van de (DSI/Kifid) klachtencommissie en de leidraden van de AFM voor de sector geleid tot een vrij restrictief model waarin beheerders en adviseurs gevangen zitten.

Gevangen, ja, zo voelt het voor vele beleggingsspecialisten. Zeker nu de rente de afgelopen periode, na een historisch laagtepunt, behoorlijk snel is opgelopen. Want de uitspraken van de klachtencommissie zijn vrij helder. Wanneer er sprake is van beleggingen in een pensioen BV (of een vermogen dat noodzakelijk is voor later inkomen), moet er minimaal 50% belegd worden in defensieve waarden, dus liquiditeiten en obligaties. De obligaties moeten ook nog eens een vaste coupon en looptijd hebben en kredietwaardig zijn, anders voldoen ze niet aan het predicaat defensief.

Lange tijd was (of is nog steeds) de vergoeding op staatsleningen van Duitsland en Nederland en bedrijfsobligaties zo laag, dat het risico-rendementsprofiel in het geding komt. En al die tijd bleef het oorverdovend stil. De 10-jaarsrente van een NL staatslening steeg in 2013 van 1,5% naar 2,25% in het eerste half jaar. En toen was daar opeens een interview in een blaadje voor beleggingsprofessionals (Fondsnieuws 17 juni) met een medewerker van de AFM, die vertelde dat de adviseur toch vooral het belang van de klant voorop moet stellen en niet plichtmatig alleen naar de afgesproken bandbreedte van het beleggingsprofiel moet kijken….

Inmiddels was een belegger in een 3,75% NL staat per 2021 (8-jaars lening) in koers al van 121% naar 114% gezakt door de stijging van 0,75% in de 10-jaarsrente.

De min of meer verplichte allocatie van vermogen in zogenaamd veilige obligatiebeleggingen van pensioenbeleggers heeft ze veel koerswinst opgeleverd op papier. Maar die koerswinst kan heel snel verdampen als de rente nog verder gaat oplopen.

Gelukkig is de schade te beperken, door winst te nemen in de lange looptijden en het te beleggen in veel kortere looptijden. Dat levert natuurlijk geen fluit op, want de korte rente is nog steeds belachelijk laag en als we de kosten voor de transacties en eventueel beheer en bewaarloon meerekenen, is het effectieve rendement nihil of zelfs negatief.

Er zijn ook betere alternatieven als je een deel van je defensieve vermogensbestanddeel weerbaar wilt maken voor rentestijgingen. Zo zijn er obligaties die couponrente elk kwartaal aanpassen op de 3-maandsrente of 10-jaarsrente van de NL staat. En er zijn zelfs nog ingewikkelder structuren waarbij je het renteverschil tussen de 10- en 2-jaarsrente vergoed krijgt (vaak met een factor 4).

Of dit passend is in uw situatie moet besproken worden met uw bank of vermogensbeheerder. Duik niet ongeïnformeerd in het diepe, want het zijn complexe producten. Maar het kan helpen om met dit artikel in de hand een goed gesprek aan te gaan met uw adviseur. En u kunt zelfs onze hulp inschakelen om dit gesprek met uw beheerder te voeren als u daar behoefte aan heeft.

Echter niets doen kan een hoop van die prachtige koerswinsten laten verdampen als de rente nog verder stijgt.
 

* In het kader van de spelregels bij beleggen is de rubriek Artikelen Beleggen en Recht op deze site ook interessant om te volgen.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: