Rentebeleid Federal Reserve


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Frank Brouwer

De voorzitter van The Federale Reserve (FED), mevrouw Janet Yellen, verkondigde gisterenavond dat de rente voor een “considerable time” op het zeer lage niveau van 0%-0,25% zal blijven.
Considerable time betekent letterlijk een aanzienlijke/behoorlijke tijd. Echter deze term is zeer subjectief en zegt helaas niet of dit 6 maanden of wellicht 6 jaar is. De markt rekende niet op een renteverhoging, echter een aantal partijen had de verwachting dat de opstelling van de FED over de rente in de toekomst mogelijk zou kunnen veranderen.
Vandaar dat velen gefocust zijn op het woordje “considerable”.
 

Monetaire beleid 2014 en verder?

Voor beleggers in Amerikaanse aandelen blijft het voorlopig met het huidige ruime monetaire beleid een goed nieuwsshow. In aanloop naar de aankondiging van de FED is de markt wel iets beweeglijker maar vooralsnog is deze volatiliteit laag. Zie ook de grafiek van de VIX1.

Grafiek VIX 2011 - 2014Al maanden noteert deze index tussen 13 en 15. Bij politieke regionale spanningen zie je de VIX wel iets oplopen.

De S&P500 noteert thans ongeveer 15,8 keer de koerswinst voor de komende 12 maanden en ligt iets boven het historische gemiddelde.2

Vergeleken met andere beurzen in de wereld is de Amerikaanse aandelenmarkt niet echt goedkoop meer. Daarentegen is het te verkrijgen rendement op Amerikaanse Treasury Notes historisch laag en zijn de winstontwikkelingen bij de Amerikaanse bedrijven stijgend, hetgeen een stimulans vormt voor aankoop van aandelen en dus hogere koersen. De lage rente heeft ook tot gevolg dat de kosten van vreemd vermogen zijn gedaald, wat weer bijdraagt aan een hogere bedrijfswinst.
 

Aandelenmarkten wereldwijd

Wereldwijd zie je dat de aandelenmarkten welke monetair worden gestimuleerd en ondersteund (lees: de Verenigde Staten en Japan) het goed blijven doen. De Europese aandelenmarkten blijven vooralsnog achter. Mogelijk om reden van de politieke besluiteloosheid, wirwar van Europese regels, belastingverhogingen en de ongebreidelde groei van toezicht op ondernemingen.
Het is vooral het optreden van de FED geweest, die de wereld heeft “gered” tijdens en na het uitbreken van de kredietcrisis.
 

FED beleid te ruim?

De vraag kan zeker gesteld worden in hoeverre de FED nu niet een te ruim beleid voert, wat op termijn kan leiden tot zeepbellen op de financiële markten (asset price inflation).
Is de FED bij de eerste renteverhoging niet te laat? In 1994 werd in de VS de rente plotseling verhoogd en dit leidde tot een schokgolf op de obligatiemarkten, die toen fors in koers daalden.
Verschil met toen en nu is dat de FED de financiële markten tracht voor te bereiden door hierover te communiceren. De “angel” wordt er feitelijk al uitgehaald, waardoor de markten veel minder volatiel reageren.
 

Inschatting maken rentebeleid

Toch is het verstandig om het rentebeleid goed te monitoren en zelf van te voren een inschatting te maken over het toekomstig renteverloop en monetair beleid in de Verenigde Staten. De markten zijn er sterk afhankelijk van geworden.
Wie er van overtuigd is dat de rente in de Verenigde Staten uiteindelijk in de toekomst zal gaan oplopen (de Commerzbank verwacht op basis van het FED optreden in het verleden dat de rente volgend jaar juni 2015 omhoog gaat3), kan middels derivaten met een onbeperkte looptijd alvast een short positie op de rente innemen. Deze staan nu namelijk ook laag genoteerd.

1 Bron: Six Financial Information
2 Bron: Six Financial Information
3 Bron: FD 18 september 2014


Frank Brouwer RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan en tevens mede-eigenaar van LBCM (www.lbcm-vermogensbeheer.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie, en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: