Rente, grondstoffen, politiek en... herverpakte rommelhypotheken


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Diemer de Vries

Toen de meesten van ons zich nog een keer omdraaiden, kwamen in China handelscijfers uit. De Chinese import daalde (uitgedrukt in USD) in augustus met 13.8% jaar-op-jaar (in juli was dat -8.1%) en de import viel 5.5% (juli -8.3%) lager uit. De handelsbalans nam dus toe en wel met $ 60.24 miljard. Daarentegen daalden de valutareserves met het grootste bedrag ooit, er werd $ 94 miljard tegenaan gegooid om de Renminbi te ondersteunen. De valutareserves bedragen nog altijd $ 3,557 biljoen, dat is wat lager dan de $ 4 biljoen op het hoogtepunt. Voorts werd de groeiverwachting voor 2014 bijgesteld van 7.4% naar 7.3%, voor wat het waard is die Chinese data. We schreven eerder al eens dat alternatieve schattingen voor de Chinese BBP groei zo’n 2% lager liggen dan de officiële cijfers.
 

Herverpakte rommelhypotheken

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, maar beleggers zijn niet zo koppig als een ezel. Mamma mia, here I go again: in de FT van 8 september: “yield hungry investors are ready to endorse a revival of bonds backed by riskier US residential mortgages, as lenders warm to housebuyers who do not meet strict borrowing guidelines introduced after the financial crisis”. Ja, u leest het goed, maar we gaan deze herverpakte rommelhypotheken niet dezelfde naam geven. Het Amerikaanse Angel Oak Capital komt nu met het label ‘non-prime mortgages’. In de VS krijgt iemand die een hypotheek wil nemen een kredietscore van 300 tot 850, gemiddeld scoort men 700 en een score <620 is subprime. Die strenge eisen zijn er niet voor niets, maar door de lage rente zijn hypotheken betaalbaarder dan ooit. Om de hypotheken wat minder betaalbaar te maken zou de rente in de VS haast omhoog moeten, de volgende bubbel staat alweer in de steigers. Maar ja, om die bestaande schuldenberg niet te laten instorten moet de rente juist laag blijven. Laat de duiven en haviken het maar uitvechten…
 

Gas terug bedrijven grondstoffenwereld

De bedrijven in de grondstoffenwereld moeten allemaal gas terugnemen. De Bloomberg Commodity Index staat op het laagste punt sinds 1998, zie ook de afbeelding.

Bloomberg commodity index 1991-2015

Glencore

Glencore 1.25% 03/2017Glencore is voornemens de schuldenlast van $ 30 mld fors terug te dringen, naar $ 20 mld eind volgend jaar. Dit alles om de BBB rating die het bedrijf heeft te behouden. Ook Shell ondervindt de gevolgen van de lage olie- en gasprijzen. Op Bloomberg lezen we dat de waardering van Shell’s aandelen sinds 2009 niet zo laag is geweest. Rusland deelde aan de OPEC mee dat ze de olieproductie niet gaan verlagen en ook het aanbod uit Iran zal de prijs voorlopig laag houden.
 

Piketty en Podemos

Rockstar econoom Thomas Piketty gaat meedenken met de Spaanse protestpartij Podemos. Piketty en Iglesias willen de inkomensongelijkheid aanpakken. Piketty maakte echter duidelijk dat Podemos moet samenwerken met de PSOE (socialistische partij) en dat zij samen het rechtse blok van Rajoy kunnen breken. Spread spaanse 10yr obligatie september-2015

Daarom schuift hij ook regelmatig aan bij de PSOE. Podemos is in de peilingen weggezakt naar 15% van de stemmen. Door Piketty bij het economisch beleid te betrekken neemt de geloofwaardigheid van Podemos voor het electoraat toe, een slimme zet om de kiezers te bespelen. Door de onrust in aanloop naar de Catalaanse verkiezingen op 27 september en de nationale verkiezingen (13 of 20 december) is de spread van Spaanse staatsobligaties ten opzichte van Italiaanse wel uitgelopen naar 26 basispunten. Dat zagen we eind 2013 voor het laatst.
 

Stand opkopen ECB

Afgelopen week is er voor EUR 11.91 mld aan staatsobligaties opgekocht, dat is alweer meer dan het laagterecord van vorige week. In totaal heeft de ECB nu voor EUR 301.447 mld aan obligaties opgekocht. In augustus is er slechts 42.8 miljard opgekocht, maar door het voorwerk in mei/juni zitten we gemiddeld nog op EUR 60 mld per maand.
 

Nederlandse bondjes

Nederland gaf gisteren wat bondjes uit die NIET in aanmerking komen voor het opkoopprogramma. Doel is zo’n EUR 0.5-1.5 mld op te halen door de NETHER 2.75% 2047 te heropenen. Sinds de ECB met haar opkoopprogramma begon, is de spread van de NL 2047 t.o.v. de NL 2042 slechts een paar basispuntjes uitgelopen. Het mag eigenlijk geen naam hebben.
 

Rek eruit in Slowakije

Op handelsgebied hebben we nog wat te melden over Slowakije: de rek is er wel helemaal uit als het om de spreads ten opzichte van andere landen gaat. We hebben wat geruild van de SLOVGB 3% 02/2023, SK4120009044 A2/A+/A+ naar de IRISH 3.9% 03/2023, IE00B4S3JD47 Baa1/A+/A- met een rendementsverbetering van zo’n 40bp. Ook is het mogelijk met een piepkleine rendement give-up vanuit Slowakije 2023 naar Nederland 2023 (AAA) te ruilen.
 

Komiek in de politiek

Tot slot In Guatemala heeft de komiek Jimmy Morales de eerste ronde van de verkiezingen gewonnen. Er is nog een tweede ronde nodig, dus president is hij nog niet, maar het kan wel lachen worden met het vragenuurtje. Zijn slogan: geen corruptie, geen boef! Dat zijn nog eens verkiezingsbeloftes…
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde effecten.


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: